prikriveni špijun

U Berlinu pronađen mrtav djelatnik ruskog veleposlanstva

05.11.2021 u 16:19

Bionic
Reading

Djelatnik ruskog veleposlanstva u Berlinu pronađen je mrtav pored zgrade diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, a pretpostavlja se da je bio povezan s ruskom tajnom službom FSB, javlja u petak tjednik Spiegel

Policija je još 19. listopada pored stražnjeg dijela zgrade ruskog veleposlanstva u središtu Berlina pronašla beživotno tijelo 35-godišnjeg djelatnika veleposlanstva koji je od 2019. obnašao funkciju drugog tajnika veleposlanika.

List, pozivajući se na sigurnosne izvore, navodi da je čovjek navodno pao kroz prozor gornjeg kata veleposlanstva. Izvori su naveli kako nije jasno kako je diplomat pao i što je bio uzrok smrti.

Njemačke sigurnosne službe, navodi Der Spiegel, smatraju da je diplomat bio tijesno povezan i s unutarnjom obavještajnom službom Ruske Federacije FSB-om, koja je zadužena za borbu protiv terorizma. FSB se povezuje i s ubojstvom jednog gruzijskog disidenta 2019. u Berlinu.

Tijelo ruskog diplomata je već prebačeno u Rusiju, a veleposlanstvo nije dopustilo prethodnu obdukciju u Berlinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbija dati informacije o okolnostima smrti 35-godišnjeg diplomata pozivajući se na "etičke razloge" te govori o "tragičnom slučaju".

Berlinska policija odbila je komentirati slučaj i usmjerila pitanja na ured tužiteljstva. O otkriću tijela pored ruske diplomatske misije do sada nije bilo izvještavano.

Na istom mjestu je prije nekoliko godina pronađen mrtav i bivši vratar ruskog veleposlanstva.