širenje zaraze

U Austriji više od 10.000 zaraženih, obvezne zaštitne maske u trgovinama

01.04.2020 u 16:51

Bionic
Reading

U Austriji broj zaraženih koronavirusom porastao je na 10.482 osobe, a u nastojanju da se zaustavi daljnje širenje zaraze Austrijanci od srijede moraju nositi zaštitne maske prigodom odlaska u trgovine

Austrijsko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavilo je rano poslijepodne da je u Austriji broj zaraženih porastao na 10. 482 osobe, dok je u utorak bilo 9974 inficiranih. Od toga je ozdravilo 1436 osoba, a preminulo do sada 146 ljudi.

Austrija provodi veliki broj testiranja te je do srijede provedeno više 55.863 testiranja.

Vlada planira dnevno testirati 15.000 osoba i pojačati praćenje socijalnih kontakata kako bi se poboljšale mjere opreza i kontrole.

Nošenje zaštitnih maski, koje se od danas dobivaju besplatno pri ulasku u trgovine, jedna je važnih mjera za zaustavljanje zaraze koronavirusom, rekao je na konferenciji za novinare vicekancelar Werner Kogler.

Kogler  je pozvao građane na nužnost  dosljedne primjene propisanih mjera upozorivši javnost da ne podcjenjuju koronavirus,  jer, kako je rekao, "to  nije običan virus gripe". 

Austrija je jedna od europskih zemalja koje su najranije, već sredinom ožujka, uvele stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja te držanje razmaka. Zatvorila je škole i fakultete kako bi  se spriječilo širenje zaraze koronavirusa, a od početka ovog tjedna i hotele i svaki drugi oblik smještaja za turiste.

Za sada se ne zna kada će škole opet početi s radom, a prema riječima ministra obrazovanja, znanosti i istraživanja Heinza  Faßmanna "povratak u škole u travnju nije realna opcija".

Kao posljedica koronavirusa u Austriji se bilježi "povijesno rekordan" broj nezaposlenih. Austrijski ured za zapošljavanje (AMS) objavio je da je krajem ožujka evidentirano 562.522  ljudi bez posla,  što je 52,5 posto  više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a od toga je, kako se navodi, gotovo 200.000 nezaposlenih posljedica koronavirusa.