AUTOBOMBA NA BALEARIMA

U atentatu ubijena dvojica policajaca

30.07.2009 u 17:27

Bionic
Reading

U eksploziji automobila-bombe u četvrtak ispred policijske zgrade na Balearima, poginula su dvojica policajaca, izvijestio je državni radio RNE

MADRID - Vlasti nisu za sada potvrdile tu informaciju.

Eksplozija u kojoj je ozlijeđeno više osoba dogodila se u mjestu Calvia na Mallorki, rekla je jedna glasnogovornica regionalne vlade Baleara, koja nije spomenula poginule.

U srijedu su u eksploziji u Burgosu, koja je pripisana baskijskoj organizaciji ETA-i, ranjene 64 osobe.

ETA je utemeljena prije točno 50 godina 31. srpnja 1959. godine.

Zračna luka u Palmi de Mallorki u četvrtak popodne bila je zatvorena popodne odlukom ministarstva unutarnjih poslova kako bi se spriječio bijeg napadača za koje se pretpostavljalo da su još na otoku, priopćio je vladin predstavnik Ramon Socias, odbacivši izvješća da je u eksploziji, za koju je najvjerojatnije odgovorna ETA, bilo i ranjenika.

S druge strane, trajektne luke ostale su zatvorene.

Po službenim izvorima, napad je osudio španjolski kralj Juan Carlos, a premijer Jose Rodriguez Zapatero najavio je odlazak na Baleare.

Europska komisija među prvima je osudila "barbarski napad" autobombom ispred policijske zgrade. "EK najoštrije osuđuje barbarski čin u kojemu su na Mallorki izgubila život dvojica policajaca", ističe se u priopćenju i izražava sućut "španjolskim snagama sigurnosti u cjelini".

"Španjolske ustanove i građani moraju znati da ih EK u borbi protiv terorizma u potpunosti podupire", dodaje se u priopćenju.

Napad na Balearima oštro je osudila i Francuska, potvrdivši da "bezrezervno podupire" Španjolsku u borbi protiv terorizma.

"Francuska najoštrije osuđuje napad u kojemu su poginula dvojica policajaca", priopćio je glasnogovornik francuskoga ministarstva vanjskih poslova.