stroge mjere

Tvrtke i javne službe uvode obavezno cijepljenje: Američkim radnicima prijete otkazi ako se ne cijepe protiv covida-19

19.10.2021 u 20:51

Bionic
Reading

Tisućama necijepljenih radnika diljem SAD-a prijete otkazi jer sve veći broj saveznih država, gradova i privatnih tvrtki počinje uvoditi obavezno cijepljenje protiv covida-19.

Tako je Državno sveučilište Washington (WSU) dalo otkaz svom glavnom nogometnom treneru i četvorici njegovih pomoćnika jer nisu udovoljili uvjetima koje je u vezi covida-19 uvelo sveučilište.

Trener Nick Rolovich je ranije zatražio izuzimanje iz te obveze pozivajući se na svoju vjeru.

S otkazima su također suočene tisuće policajaca i vatrogasaca u gradovima poput Chicaga ili Baltimorea jer će za koji dan morati prijaviti svoj status glede cijepljenja ili će se morati podvrgnuti redovitim testiranjima.

Iako kontroverzna, ta je mjera mnoge neodlučne radnike nagnala da se ipak cijepe protiv virusa koji je u SAD-u izazvao smrt oko 700.000 ljudi. Oko 77 posto Amerikanaca koji na to imaju pravo je primilo barem jednu dozu cjepiva.

U Chicagu, gradonačelnica Lori Lightfoot vodi bitku s policijskim sindikatom koji se protivi nametanju cijepljenja. Do petka je trećina od 12.770 policajaca propustilo prijaviti svoj status, a nekim je policajcima određen neplaćeni dopust.

Kao glavni zagovornik masovnog cijepljenja izdvojila se Bijela kuća, objašnjavajući tu odluku skokom hospitalizacija i smrti od delta varijante virusa.

U petak je oko 200 zaposlenika Boeinga štrajkalo zbog najave kompanije da će se do 8. prosinca svih 125.000 radnika morati cijepiti.

Uz obavezu za zaposlene u državnim službama, uključujući i vanjske suradnika, mjere koje je uveo predsjednik Joe Biden zahvatit će oko 100 milijuna ljudi ili oko dvije trećine američke radne snage.

Val otkaza već je zapljusnuo medicinski sektor, a medicinske sestre, liječnici i ostalo osoblje koje je dobilo otkaz objašnjavaju da su zabrinuti zbog nedostatka podataka o dugoročnim nuspojavama triju dostupnih cjepiva u SAD-u.

Iako su sva cjepiva odobrena u manje od godinu dana, brojni stručnjaci su uvjereni u njihovu sigurnost. Diljem svijeta su s raznim cjepivima protiv covida-19 cijepljene stotine milijuna ljudi.