VESNA ŠKARE OŽBOLT UPOZORAVA

'Tužiteljstvo može zatražiti novo suđenje!'

16.11.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Nekadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je za tportal da je preispitivanje pravomoćne presude generalima moguće te da bilo koja strana, obrana ili tužiteljstvo, može u roku od godine dana pokrenuti ponovljeni postupak ako ima nove dokaze

Škare Ožbolt ipak smatra da do takvog scenarija neće doći. Što se tiče prebacivanja loptice među političarima, kaže da se to tek zahuktava te da je politika imala svojih dobrih i loših poteza u suradnji s Haškim sudom.

'Mislim da će krenuti kojekakve analize i prebacivanje odgovornosti, no teško je sada preispitivati uloge', ustvrdila je.

Pojašnjava da će dokumentacija jednog dana doći na vidjelo te će tada biti vidljivo tko je pridonijeo da se uopće konstruirala teza o udruženom zločinačkom pothvatu.

'Bilo je propusta s naše strane, no bitan je kontekst', dodaje te ističe da je strašno što ne postoji bilo kakva mogućnost obeštećenja s obzirom na godine koje su proveli nevini u pritvoru.

Pozitivna presuda imat će, smatra, isti učinak i u međunarodnom imidžu Hrvatske.

'Ovo je bio balast, Hrvatska ulazi neokaljana u Europsku uniju, ne zaboravljajući da mora pokazivati snagu pravne države', zaključuje.