TRGOVINA LJUDSKIM ORGANIMA

Tužitelj traži 171 godina zatvora za turskog 'Frankensteina'

28.09.2011 u 21:48

Bionic
Reading

Turski državni tužitelj Resat Uygur Soysal zatražio je do 171 godinu zatvora za liječnika Yusufa Ercina Soenmeza, optuženog za sudjelovanje u ilegalnoj trgovini organima na Kosovu, čiji ga je tisak nazvao turski 'Dr. Frankenstein', izvijestila je u srijedu novinska agencija Anadolija

U optužnici objavljenoj u srijedu, tužitelj Soysal tereti Soenmeza za 'protuzakonitu trgovinu organima i staničnim tkivom' i za 'uspostavu zločinačke organizacije', navodi agencija.

Liječnika se tereti za najmanje 11 operacija odstranjenja bubrega nad pacijentima u prištinskoj bolnici Medicus, a ti su organi većinom bili namijenjeni bolesnicima koji pate od bubrežne insuficijencije u Izraelu.

Tužiteljstvo zahtijeva zatvorske kazne za još tri osumnjičenika - 171 godinu za izraelskog državljanina Moshea Harela, optuženog za posredovanje organa izraelskim pacijentima, 78 godina zatvora za još jednog turskog liječnika Kenana Demirkola, optuženog za pet operacija odstranjenja bubrega i 18 godina za još jednog turskog pomagača. Eulex je u lipnju već optužio Soenmeza i Harela za trgovinu ljudskim organima.