AUTOR KNJIGE 'TKO JE JAMIO, JAMIO JE'

'Tužit ćemo Čermaka u ime svih prevarenih'

21.04.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Saša Radović predstavio je drugo dopunjeno izdanje svoje knjige 'Tko je jamio, jamio je', zbog koje je zaradio tužbu u vrijednosti od 70 tisuća kuna, na koliko je svoje duševne boli procijenio general Ivan Čermak kojeg autor spominje kao primjer ratnog profitera, u utorak u prostorijama Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ)

'Lokacija u HDPZ-u je odabrana zato što je u hrvatskom društvu ukinut verbalni delikt koji je postojao u prošlim vremenima, ali ga je u novije vrijeme zamijenila tužba za klevetu', rekao je moderator Darko Petričić. On je dodao da na taj način osobe koje su se obogatile tijekom rata čuvaju od napada medija i pokušavaju steći pozitivne bodove u javnosti i oprati obraz koji nije moguće oprati.

'S tužbama za duševne boli suočit će se svi koji imaju hrabrosti pisati o nezakonitom stjecanju imovine', rekao je Petričić.

Autor knjige Saša Radović je rekao da se ovdje radi o povijesnoj knjizi koja je pisana na temelju dokumenata. 'Okosnica knjige je traženje povrata onoga što je naša vrhuška pokrala tijekom rata i kasnije. Problem je zastara, ali ratni zločini ne zastarijevaju. Ukradeni novac tijekom rata je ratni zločin jer su se za svaku ukradenu marku mogla kupiti dva metka 7,62, što znači da smo zbog krađe imali manje opreme i ljudi za obranu Domovine, pa se onda radi i o ratnom zločinu', zaključio je Radović

Zbog spominjanja u knjizi u kontekstu ratnog bogaćenja Čermak je tužio autora knjige, a on će, tvrdi, uzvratiti protutužbom u kojoj će tražiti povrat sve imovine Republici Hrvatskoj u ime svih prevarenih građana.

Na presici je sudjelovala i predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović koja je rekla da će Radović moći napisati i 150. dopunjeno izdanje, s obzirom na to koliko korupcije ima u Hrvatskoj.

'Naša država je mala kao jedan Pariz, a u njoj ima toliko korupcije. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i ostali odgovorni ništa ne rade kako bi se obračunali s tom pošasti', rekla je Balenović. Istaknula je da će ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću odnijeti knjigu i zatražiti da po poglavljima istraži slučajeve gospodarskog kriminala o kojima se govori. Šimonović je, tvrdi, obećao da će svima koji ne budu mogli dokazati porijeklo imovine ona oduzimati.