jačanje pritiska

Tusk: Oporba je spremna preuzeti vlast u Poljskoj

24.10.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Glavne oporbene stranke u Poljskoj objavile su u utorak da su spremne preuzeti vlast, u jačanju pritiska na predsjednika da što prije imenuje njihovog kandidata Donalda Tuska za mandatara nove vlade

Proeuropski oporbeni blok osvojio je većinu na izborima ranije u listopadu, što je velika promjena za Poljsku nakon osam godina sukoba s Bruxellesom zbog više pitanja - od neovisnosti pravosuđa do prava LGBT osoba.

Predsjednik Andrzej Duda, saveznik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), ranije je rekao da će prvu priliku za formiranje vlade dati najvećoj pojedinačnoj stranci u donjem domu parlamenta.

PiS je bio prvi na izborima, ali je izgubio većinu. Malo je vjerojatno da će uspjeti formirati vladu u nedostatku koalicijskog partnera.

"Danas, zajedno s čelnicima demokratskih stranaka, potvrdili smo našu spremnost na punu suradnju i stvaranje većine u novom sazivu parlamenta", rekao je novinarima Tusk, čelnik Građanske koalicije, najveće liberalne oporbene skupine u Poljskoj. Dodao je da će on biti oporbeni kandidat za premijera.

Duda bi se u utorak i srijedu trebao sastati s čelnicima svih stranaka koje su osvojile zastupničke mandate.

Čelnici skupina koje namjeravaju formirati novu vladu, Tuskova liberalna Građanska koalicija (KO), Treći put desnog centra i Nova ljevica, pozvali su Dudu da ne odgađa donošenje odluke o tome kome će povjeriti mandat za novu vladu.

No predsjednikovi suradnici rekli su da Duda neće žuriti s odlukom.