projekt F-35

Turski ministar obrane: ne udaljavamo se od NATO-a kupovinom ruskog raketnog sustava

03.05.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Turska se ne udaljava od NATO-a kupovinom ruskog raketnog sustava S-400, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar u petak i dodao da Ankara zbog toga ne bi trebala biti isključena iz projekta proizvodnje mlažnjaka F-35

Turska i SAD, saveznice u NATO-u, već se neko vrijeme spore zbog namjere Ankare da kupi ruski raketni sustav S-400, za koji Washington kaže da nije kompatibilan sa sustavima koje koristi NATO te da može ugroziti borbene zrakoplove Lockheed Martin F-35, čiji je Turska potencijalni kupac i partner u proizvodnji.

Akar je rekao u intervjuu za televiziju NTV da bi isključenje Turske iz projekta F-35 stavilo 'vrlo ozbiljne' terete na druge partnere u projektu.

'Ne postoji klauzula, u ovom partnerstvu, koja govori 'bit ćeš isključen ako kupiš S-400'. Isključiti nas, samo zato što jedna zemlja to želi, ne bi bilo u skladu s pravdom, zakonima ili pravima. To se ne bi trebalo dogoditi', rekao je Akar.

Rekao je kako je Turska pokušavala objasniti SAD-u i drugim partnerima u F-35 projektu da S-400 ne predstavlja prijetnju zrakoplovima te je dodao da je Ankara poduzela mjere da se to spriječi.