BLOKADA MIROVNIH PREGOVORA

Turska zamrzava odnose s EU zbog Cipra

20.07.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Turski premijer Tayyip Erdogan u srijedu je optužio ciparske Grke za blokiranje mirovnih pregovora s ciparskim Turcima i upozorio da vrijeme za dogovor o Cipru istječe, prenosi Reuters i podsjeća da je ta otočna država podijeljena još od 1974. godine, nakon državnog udara izvršenog pod okriljem Grčke i turske invazije koja je potom uslijedila

'Svi bi trebali znati da se prilika koja sada postoji neće uvijek pružiti. Turski Sjeverni Cipar radi na miru i rješavanju svih nepravdi. To se više ne može podnositi', rekao je Erdogan u govoru na vojnoj paradi na sjevernom dijelu otoka obilježavajući godišnjicu turske invazije.

Također je ocijenio da se 'žurno i trajno rješenje ciparskog problema ne bi smjelo žrtvovati za dnevne političke svrhe'.

Erdogan je najavio da će zamrznuti odnose s Europskom unijom tijekom šestomjesečnog predsjedanja Cipra u drugoj polovici 2012. godine.

Cipar, s dominantno grčkom većinom na južnom dijelu otoka, međunarodno je priznata država i članica EU-a. Samoprozvanu republiku Sjeverni Cipar, s dominantno turskom većinom, jedino je priznala Turska.