neuspjeli puč

Turska uhitila više od 700 osumnjičenih za povezanost s Gulenom

12.02.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Najmanje 729 osoba osumnjičenih za veze s klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg Ankara optužuje da je pokrenuo neuspjeli državni udar u srpnju 2016., uhićeno je u utorak diljem Turske, objavilo je državno odvjetništvo u Ankari

"Uhićeno je 729 osoba", objavilo je odvjetništvo koje je tijekom jutra poslalo lokalnim vlastima 75 od 81 turske pokrajine imena 1112 osoba osumnjičenih za veze s Gulenovim bratstvom.

Državna agencija Anadolija je nešto ranije javila da je uhićena 641 osoba.

"Ne možemo znati jesu li osobe čija smo imena poslali biti pozvane dati iskaz ili će biti uhićene", precizirao je jedan sudski izvor a prenosi agencija AFP.

U Ankari smo uhitili 45 osoba, ali ne znamo što će biti odlučeno drugdje", dodao je isti izvor.

Nova uhićenja, jedna od najvećih posljednjih mjeseci, događaju se dok se čistke, pokrenute nakon neuspjelog puča 15. srpnja 2016., nastavljaju uz desetke pa i stotine uhićenja tjedno.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu je upozorio u nedjelju da se priprema velika operacija potiv gulenista. Iskorijenit ćemo ih", izjavio je.

Više desetaka tisuća osoba uhićeno je nakon neuspjelog puča i više od 140.000 otpušteno ili suspendirano.

Turske vlasti optužuju Gulena da je osnovao "paralelnu državu" s ciljem svrgavanja turske vlade i da je mozak pokušaja državnog udara 2016.

Ali klerik koji dvadesetak godina živi u Sjedinjenim Državama kategorički niječe bilo kakvu vezu s neuspjelim pučem.