SAD ŠALJU VOJNI TIM

Turska se mora aktivnije boriti protiv Islamske države

10.10.2014 u 08:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Države imaju namjeru poslati sljedeći tjedan u Ankaru vojni tim na razgovore s turskim vojnim dužnosnicima koji odbijaju angažirati se u borbi protiv Islamske države, objavio je u u četvrtak State Department.

Dvojica posebnih američkih izaslanika već su u četvrtak razgovarala s turskim predstavnicima o hitnim mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi se spriječilo napredovanje IL-a.

Washington je već u tursku prijestolnicu u četvrtak i petak posao visoke vojne dužnosnike koji su se susreli s premijerom Ahmetom Davutogluom i razgovarali o 'više mjera čiji je cilj napredak u vojnim naporima protiv IL-a', kazala je glasnogovornica američke diplomacije Jennifer Psaki.

Washington želi prisiliti Tursku da se više umiješa u borbu protiv Islamske države koja prijeti njezinoj granici u strateškom sirijskom mjestu Kobane.

SAD su posljednjih dana izražavale frustraciju zbog nevoljkosti svog turskog saveznika da se vojno angažira u Siriji. 'Turska je dobro smještena kako bi pridonijela naporima koalicije da se pobjedi IL', rekla je glasnogovornica.