ČIŠĆENJE NA SVIM RAZINAMA

Turska provodi čistku nakon puča

18.07.2016 u 18:04

Bionic
Reading

Turska je u ponedjeljak provela veliku čistku u policiji nakon što je uhitila tisuće vojnika upletenih u neuspjeli pokušaj vojnog udara, te zaprijetila da će preispitati svoje prijateljstvo sa SAD-om ako joj Washington ne izruči klerika Fethullaha Gulena kojeg smatra odgovornim za puč.

Otpuštanje nekoliko tisuća policajaca uslijedila je nakon uhićenja tisuća sudaca i tužitelja nakon pokušaja vojnog udara u noći u petak u kojem je poginulo više od 200 ljudi.

Brz Erdoganov odgovor, uključujući poziv da se ponovno uvede smrtna kazna za odgovorne, izazvao je zabrinutost na Zapadu koji poručuje da mora poštivati vladavinu prava.

Visoki sigurnosni dužnosnik rekao je za Reuters da je 8000 policajca, uključujući u Ankari i Istanbulu, uklonjeno je s dužnosti zbog sumnje da su povezani s pokušajem udara.

Otpušteno je i 30 regionalnih guvernera te više od 50 visoko rangiranih dužnosnika, javio je CNN Turk.

Godišnji odmor suspendiran je za više od tri milijuna državnih službenika, a oni koji su na odmoru moraju se vratiti natrag na posao.

Najnoviji incident dogodio se u Istanbulu gdje je neidentificirani napadač ustrijelio u glavu zamjenika načelnika jedne gradske četvrti u njegovu uredu.

Premijer Binali Yildirim rekao je da je do sada pritvoreno 7543 ljudi, uključujući 6038 vojnika.

Turska za pokušaj udara okrivljuje Fethullala Gulena, klerika koji živi u SAD-u i koji u Turskoj ima mnogo pristaša, no on niječe da je upleten.

Ankara traži od Washingtona da ga izruči. Washington je na to spreman, ali samo ako Turska pruži dokaze da je povezan s udarom. Yildirim na to ne pristaje.

"Bili bismo razočarani ako bi nam naši (američki) prijatelji rekli da pružimo dokaz mada pripadnici organizacije ubojica nastoje uništiti izabranu vladu pod vodstvom te osobe", rekao je Yildirim.

"U ovoj fazi čak bi moglo biti preispitano naše prijateljstvo", upozorio je.

Yildirim je kazao da je u nasilju u petak navečer poginulo 232 ljudi, od čega 208 civila, policajaca, policajaca i lojalnih vojnika, te još 24 urotnika.

Dužnosnici su prije kazali da je poginulo više od 290 ljudi.