ANALIZA

Islamisti bježe iz zatvora, sukob s Kurdima još tinja, a tu je i NATO: Što će biti s Turskom i Sirijom nakon potresa?

08.02.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Razorni potres koji je u Turskoj i Siriji odnio tisuće života otvorio je pitanja i o mogućim političkim implikacijama koje bi mogao izazvati na tom trusnom području. Riječ je o nemirnoj regiji, jer u Siriji plamti građanski rat već više od deset godina, stalan je sukob između Turske i kurdskih pobunjeničkih skupina, a svemu tome treba dodati svibanjske izbore koji su trebali biti najveći izazov u dvadesetogodišnjoj vladavini Recepa Tayyipa Erdogana. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kaže da su političke implikacije nakon takve katastrofe uvijek realnost

'Krizna situacija je trenutak, posebno kada se radi o obnovi i prikupljanju pomoći, u kojem se neki lider može pokazati manje ili više uspješnim', kaže Branimir Vidmarović. Kao primjer naveo je naše iskustvo jer je za vladajuću opciju pandemija koronavirusa prošla politički dobro, a i potresi u Zagrebu i na Banovini više-manje nisu joj naštetili na prvu, iako sada vidimo da obnova ide sporo. No to je naša situacija. Napominje da Turska ima više novca i resursa na raspolaganju i da političke implikacije jedino mogu biti pozitivne za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pogotovo u provincijama. No smatra da postoji i druga, vanjskopolitička, implikacija: pitanje podrške ulasku skandinavskih zemalja - Švedske i Finske - u NATO.

'Sada se situacija promijenila jer su zemlje NATO-a stale uz Tursku i pružile joj podršku zbog potresa. Hoće li je Ankara morati vratiti - nazovimo je uslugom ili pažnjom - i hoće li zbog toga promijeniti stav? Sasvim je moguće da dođe do nekakvog oblika razumijevanja i nagodbe pa da prestane blokirati ulazak Švedske u NATO', vjeruje vanjskopolitički analitičar.

No otvara se ponovno i sigurnosni problem, Kurdi u Siriji koji predstavljaju crvenu krpu za vlast u Ankari i zapravo su glavni kamen smutnje i oko švedskog ulaska u NATO, a vidjeli smo i da su deseci pripadnika Islamske države iskoristili metež zbog potresa i pobjegli iz zatvora u toj ratom rastrganoj zemlji. Vidmarović ne vjeruje da se situacija može opet zakuhati, ali može se zakomplicirati.

  • +11
Potres u Turskoj i Siriji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Ne može iz zatvora pobjeći toliko terorista Islamske države da bi mogli pokrenuti nešto novo ili organizirati neki novi pokret', smatra naš sugovornik i dodaje da se mogu stvoriti određeni problemi za Tursku na granici sa Sirijom jer će biti dosta kaosa i pokušaja nekih bandi da uspostave lokalne kontrole, ali ništa više od toga.

Može li Erdogan iskoristiti situaciju za neku novu vojnu ekskurziju na sjeveru Sirije? Već dulje vrijeme se najavljuje i takva mogućnost. Vidmarović kaže da bi mogao, ali i da su turske snage već na terenu ondje, tako da to ne bi trebalo predstavljati neke znatnije probleme za njih. Turska ima veliku ulogu u ratu u Siriji, podržava protivnike predsjednika Bašara al Asada i šalje vojnike na sjever Sirije. Od početka građanskog rata u Siriji Turska je izvela tri vojne operacije i okupirala dio teritorija s ciljem uklanjanja kurdskih naoružanih skupina sa svojih granica.

Erdogan bi situaciju nakon potresa mogao iskoristiti na domaćem terenu u najvažnijoj utakmici, da pobijedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji su zakazani za 14. svibnja. Već je proglasio tromjesečno izvanredno stanje koje će završiti netom pred izbore, a ranije je gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu, glavnom političkom takmacu, sud zabranio političko djelovanje pod neuvjerljivom optužbom. Proglašenjem izvanrednog stanja predsjednik i vlada mogu zaobići parlament u provedbi novih zakona i ograničiti ili suspendirati prava i slobode, bude li to potrebno.

'Ako pametno bude vodio obnovu i malo u priču dodao vanjskog neprijatelja te zahuktao retoriku', kazao je na kraju Vidmarović komentirajući kako bi Erdogan mogao iskoristiti potres za pobjedu na izborima.