KAKO IZBJEĆI GUŽVU

Turistima iz BIH savjetuju alternativne prijelaze za odlazak na more

15.07.2013 u 17:31

Bionic
Reading

Iako turisti iz BiH ne mogu kao do sada putovati na hrvatsko primorje s osobnim iskaznicama, to ih, kao ni čekanja na graničnim prijelazima, ne sprečava da za vikend otputuju 'na kavu i kupanje' do Makarske rivijere, tradicionalne destinacije Bosanaca i Hercegovaca

'Ako zaobiđete uobičajeni odlazak na Doljane i uputite se na alternativne granične prijelaze, putovanje će proći bez gužvi i višesatnih čekanja u koloni', piše agencija Fena.

Reporter Fene zabilježio je detalje s putovanja bez gužvi kroz novootvoreni tunel Sv. Ilija koji vodi kroz Biokovo.

Dakle, ruta je od Mostara prema Širokom Brijegu, Posušju pa prema Imotskom. Tom cestom stiže se na granični prijelaz Gornji Vinjani.

Sam prelazak granice je bez čekanja jer gužvi nema.

Preko Imotskog i Zgovzda stižete do novootvorenog tunela Sv. Ilija koji vodi kroz Bikovo. Gradnja ovog tunela trajala je punih pet godina.

Cijena prolaska je 20 kuna u jednom pravcu (5,4 KM), a tunel koji je nešto duži od četiri kilometra s dobrim osvjetljenjem, ventilacijom, signalizacijom, zaustavnim trakama, u potpunosti je pravi evropski tunel.

Po izlasku iz tunela dočekuje vas prelijep pogled na more, a odatle se spuštate na kružni tok koji vas vodi na Baško polje, odakle se cesta odvaja na put prema Makarskoj i na autoput prema Splitu.

Makarska kao i do sad u jeku sezone puna turista, plaže i kafići su puni i sve je baš kao i prije ulaska u EU.

Ukoliko ne želite provesti petak poslijepodne ili subotnje jutro u koloni i čekanju na Doljanima treba koristiti alternativne prelaze.

Iz Granične policija BiH podsjećaju građane da u namjeravanom prelasku državne granice na putu prema moru ili u kontra smjeru mogu koristiti i novi Međunarodni granični prijelaz Bijača - Nova Sela, kao i međunarodne granične prijelaze: Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji.