UGLEDNI SLOVENSKI PRAVNIK

Tuerk predložio Sekolca za arbitra o granici s RH

01.09.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je, nakon konzultacija s političkim strankama, i službeno predložio da se za slovenskog člana arbitražnog suda koje će rješavati granični prijepor s Hrvatskom izabere Jernej Sekolec

'Prijedlog s njegovom kandidaturom danas je poslan u parlament', objavio je u četvrtak ured slovenskog predsjednika Tuerka.

Na natječaj za slovenskog člana petočlanog arbitražnog suda javio se jedino dr. Jernej Sekolec. Riječ je o uglednom slovenskom pravniku kojega je u konzultacijama s Tuerkom podržala i većina stranaka pa se računa da će prilikom glasovanja u parlamentu koje se očekuje u drugoj polovici rujna dobiti potrebnu natpolovičnu većinu od 46 zastupničkih glasova.

Sekolec je posebno cijenjen kao stručnjak za trgovačku arbitražu, bio je direktor odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i tajnik komisije za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), a trenutno je potpredsjednik londonskog suda za međunarodnu arbitražu i član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu. Sekolec važi za jednog od najiskusnijih slovenskih pravnika s međunarodnom reputacijom.

O njegovoj kandidaturi nije se za sada pozitivno izjasnila jedino Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera i sadašnjeg oporbenog čelnika Janeza Janše, koja je i bojkotirala Tuerkove konzultacije s parlamentarnim strankama o Sekolcovoj kandidaturi, a nije ni najavila kako će se opredijeliti prilikom glasovanja. Janšina stranka zalagala se da se pitanje odluke o slovenskom članu arbitražnog suda, koji će se formirati nakon što Hrvatska potpiše pristupni pregovor s EU, što se očekuje krajem godine, odgodi zbog mogućnosti prijevremenih izbora, kako bi o tome odlučivao parlament u novom sazivu.

Ankete govore da bi SDS u novom sazivu mogao dobiti većinu. Stranka bivšeg premijera protivila se sklapanju arbitražnog sporazuma o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom putem arbitraže, navodeći da je pristup Slovenije otvorenom moru 'neupitan' i da se o njemu ne može odlučivati arbitražom iako je bit spora u određivanju granice na moru.

Ministar pravosuđa Aleš Zalar odbacio je zahtjev oporbene stranke bivšeg premijera Janše da se izbor slovenskog arbitra odgodi za vrijeme nakon mogućih prijevremenih izbora, ustvrdivši da bi to štetilo kredibilitetu Slovenije budući da arbitražni postupci započinju odmah nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s EU, a to se očekuje krajem ove godine.