POTVRDA VISOKOG HDZ-OVCA

Tuđman: Zdravko Marić spominje se kao mandatar

09.06.2016 u 09:05

Bionic
Reading

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, potvrdio je da se ministar financija Zdravko Marić spominje kao potencijalni mandatar nove Vlade. Ocijenio je kao racionalno rješenje iskazanu spremnost predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da odstupi s funkcije prvog potpredsjednika Vlade pod uvjetom da istovremeno odstupe i premijer Tihomir Orešković te potpredsjednik Vlade Božo Petrov

Prema saznanjima Telegrama, upravo je Marić novi kandidat HDZ-a za nasljednika Tihomira Oreškovića u Banskim dvorima. Prema tim informacijama, HDZ planira okupiti novu parlamentarnu većinu sa Radimirom Čačićem, Miloradom Pupovcem, Dragom Prgometom, ali i četiri-pet trenutnih zastupnika Mosta. Pozivajući se na 'dobro informiran izvor o zbivanjima u stranci', Telegram piše da se upravo ugovaraju njihovi uvjeti suradnje s HDZ-om. Navodno, Čačić i Pupovac dobili bi pozicije potpredsjednika Vlade, a Prgomet bi postao potpredsjednik Sabora.

U međuvremenu, Miroslav Tuđman naglašava da se nakon Karamarkove izjave o tome da je spreman odstupiti, ako to učine Orešković i Petrov, može puno racionalnije računati s pronalaženjem rješenja.

'Mislim da rješenje treba biti takvo da ne bude izbora, jer bi to značilo gubitak od godinu dana za Hrvatsku, u smislu ostvarivanja EU fondova i zamjene skupih kredita jeftinima', kazao je Tuđman, koji je u utorak odbio potpisati zahtjev za opoziv premijera Oreškovića.

Je li HDZ nepovratno podijeljen? Na to pitanje Tuđman nije izričito odgovorio, napomenuvši da su HDZ-ovci jedinstveni u tome da su izbori nepotrebni, a razlika je u putevima kako to ostvariti. 'Tako da to nije dramatičan potres u HDZ-u', ustvrdio je Tuđman, javljajući se telefonom u Dnevnik 3 HRT-a.

Komentirajući gotovo danonoćna sastančenja u HDZ-u, kazao je da 'očigledno u što kraćem vremenu treba riješiti problem'. Sastanci su, prema njegovim informacijama, intenzivirani kako bi se najracionalnije i u što kraćem vremenu došlo do rješenja, a ne kako bi se raspravljalo 'tko s kim i tko protiv koga'.

Novi mandatar kao garancija da neće biti konflikata s pobrkanim kompetencijama

Upitan jesu li potencijalni mandatari nove Vlade Domagoj Ivan Milošević, koji je navodno favorit Tomislava Karamarka i Tomislav Tolušić, kojeg navodno preferira stranka, Tuđman je kazao da postoji drugi problem. 'Nemamo krizu Vlade u smislu ministara, nitko ne dovodi u pitanje njihov rad, nego imamo problem tri osobe - premijera i dvoje potpredsjednika - koje nisu našle zajednički jezik. U tom smislu bit će puno lakše rekonstruirati Vladu. Normalno bi bilo da to bude HDZ-ov premijer. Takvo rješenje, koliko ja znam... osim ovih imena, ima još jedno ili dva imena koja se spominju - u ovih nekoliko dana ćemo i to znati', napomenuo je Tuđman.

Upitan je li ministar financija Zdravko Marić jedan od tih imena, Tuđman je odgovorio: 'To ste vi rekli. Da.' I ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković? 'Da', kazao je Tuđman.

'Dobro, kažem, nisam u tim dogovorima i razgovorima, ali očigledno je da su to sve ljudi racionalni, uravnoteženi, koji mogu garantirati da nećemo imati konflikt koji je prvenstveno nastao zbog toga što je ovo jedan eksperiment. Do sada nismo imali ovakav sastav Vlade. Pobrkale su se kompetencije. Premijer Orešković misli da može smjenjivati čelnike stranaka koje su ga dovele na vlast, gospodin Petrov misli da može istjerivati pravdu po svojim kriterijima koji vrijede samo za njega, a ne i za druge, gospodin Karamarko ne slijedi logike institucija pa mu se to sve obija o glavu i pretvara u osobni problem', zaključio je Tuđman.

Prema imovinskoj kartici koju je Zdravko Marić u veljači predao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, on nije član HDZ-a.