protokol u balmoralu

[FOTO] Liz Truss službeno imenovana britanskom premijerkom, dočekala je nasmiješena kraljica Elizabeta

06.09.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Liz Truss postala je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva nakon što ju je kraljica Elizabeta službeno zamolila da sastavi novu vladu.

Bivša ministrica vanjskih poslova pobijedila je svog suparnika Rishija Sunaka i pobijedila u utrci za čelnika Konzervativne stranke u ponedjeljak te će zamijeniti Borisa Johnsona na premijerskom mjestu.

Suprotno tradiciji imenovanja u Buckinghamskoj palači, Truss otputovala je na službeni sastanak u škotski Balmoral, gdje je kraljica na odmoru. Smatralo se da je najbolje za kraljicu da ne putuje natrag u London zbog povremenih problema s kretanjem.

Fotografije s početka sastanka prikazuju njihovo rukovanje u salonu Balmorala ispred kamina. Nasmiješena kraljica, koja je nosila suknju od tartana i držala štap za hodanje, slikana je kako se rukuje s Truss, koja je 15. čelnik britanske vlade kojeg je Elizabeta imenovala za vrijeme svoje vladavine. Prvi je bio Winston Churchill.

  • +4
Liz Truss i kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Nakon susreta s kraljicom, Truss se vraća u London gdje će oko 17 sati održati svoj prvi premijerski govor pred rezidencijom u Downing Streetu. Tijekom popodneva očekuju se i i imenovanja prvih ministara.