unutar Bijele kuće

Trumpovi odvjetnici pokušavaju zabraniti objavu knjige

04.01.2018 u 17:06

Bionic
Reading

Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušavaju zaustaviti objavu knjige koja sadrži bombastične informacije o njegovu mandatu, objavili su u četvrtak američki mediji. U pismu traže od autora Michaela Wolffa i izdavača da ‘odmah prekinu i suzdrže se od bilo kakve daljnje publikacije, objavljivanja ili distribucije knjige’, prenosi BBC

Knjiga ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ (‘Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće’) trebala bi biti objavljena u petak.U njoj se obilatio navode citati bivšeg Trumpovog glavnog stratega Stevea Bannona.

Među ostalim bombastičnim izjavama, Bannon je rekao da je sastanak Trumpova sina Donalda Trumpa mlađeg i skupine Rusa bio ‘izdajnički’.

Taj sastanak istražuje posebni savjetnik Robert Mueller u sklopu istrage o mogućem dosluhu Trumpove kampanje i Rusije koji obje strane niječu. Objavljivanje ulomaka knjige u kojoj Bannon optužuje Trumpova starijeg sina za ‘izdaju’ naljutilo je američkog predsjednika.

Steve Bannon nema ništa samnom ni s mojom dužnosti. Kada je dobio otkaz, nije izgubio samo posao, nego i razum’, rekao je Trump govoreći o onome koji je, među ostalima, zaslužan za njegovu pobjedu na izborima 2016. i koji je šest mjeseci bio njegov blizak savjetnik u Bijeloj kući.

Premda se u srijedu našao na meti njegova žestokog napada, Bannon, bivši Trumpov savjetnik, opetovao je u četvrtak svoju potporu američkom predsjedniku. ‘Predsjednik Sjedinjenih Država je velik čovjek...Uvijek ga podupirem, bilo da putujem zemljom (...), na radiju ili na webu’, rekao je vlasnik desničarskog informativnog portala Breitbart News za radio Sirius XM.

Prema ulomcima iz knjige, Bannon je nazvao je sastanak Trumpovog sina i glavnih dužnosnika iz kampanje sa skupinom Rusa u lipnju 2016. ‘izdajničkim’ i ‘nedomoljubnim’. Ostao je zaprepašten susretom u Trump Toweru u New Yorku na kojem je ruski odvjetnik navodno ponudio inkriminirajuće informacije o predsjedničkoj kandidatkinji demokrata Hillary Clinton, stoji u knjiz.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Michael Wolff, novinar Hollywood Reportera, knjigu je napisao na temelju više od 200 razgovora s predsjednikom, njegovim najbližim suradnicima i članovima administracije.

Bannon je postao Trumpov šef kampanje u mjesecima uoči izbora u studenom 2016., nakon susreta u Trump Toweru, a nakon izborne pobjede je postao glavni strateg Bijele kuće tijekom turbulentnih prvih osam mjeseci predsjedništva. 

Trump mu je uručio otkaz u kolovozu, uklonivši tog krajnje desnog arhitekta svoje pobjede i glavnog poticatelja nacionalističkih i antiglobalizacijskih aspekata njegove politike.