utjecaj na izbore

Trumpov odvjetnik: Nismo bili u dosluhu s Rusima

19.09.2017 u 21:26

Bionic
Reading

Odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak je odbacio tvrdnje da su on ili Trump bili u dosluhu s Rusijom kako bi utjecali na prošlogodišnje izbore, te je istaknuo da su te optužbe namijenjene kako bi se diskreditiralo Trumpovo vodstvo.

‘Nedvosmisleno tvrdi da nisam bio nikako povezan s bilo kakvom ruskom ulogom u našem izbornom procesu’, priopćio je Michael Cohen uoči dogovorenog sastanka s istražiteljima obavještajnog odbora Senata koji je na kraju odgođen. 

‘Uzimajući u obzir moju bliskost predsjedniku SAD-a dok je bio kandidat, dopustite mi da kažem i da nisam nikad svjedočio ičemu – niti tragu nečega – što pokazuje njegovo sudjelovanje u ruskom miješanju u izbore ili dosluh s Rusijom’, dodao je Cohen.

Cohen i njegov odvjetnik Stephen Ryan su nakon objave priopćenja otišli na Capitol Hill gdje su iza zatvorenih vrata trebali odgovarati na pitanja spomenutog odbora, no susret je odgođen iz nepoznatog razloga. 

Taj odbor, kao i druga tijela Kongresa i posebni savjetnik Robert Mueller, istražuju navodnu rusku umiješanost u izbore 2016. i da li je Trump ili njegovi najviši suradnici bili u dosluhu s Moskvom. 

Cohenovo ime našlo se u dosjeu kojeg je složio bivši britanski obavještajac Christopher Steele. U tom dokumentu stoji kako je Cohen igrao važnu ulogu u kontaktu s ruskom vladom, te da se u kolovozu 2016. u Pragu potajno susreo sa službenicima Kremlja. 

Cohen je se u svom priopćenju osvrnuo na taj dosje, istaknuvši kako je pun netočnosti i dodavši kako nikad u svom životu nije bio u Pragu niti bilo gdje u Češkoj. 

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Trenutni i bivši američki obavještajni dužnosnici otkrili su da iako ne mogu potvrditi sve detalje u tom dosjeu, ne mogu ga ni u potpunosti odbaciti.  Cohen smatra kako je cilj svih tih optužbi da diskreditiraju Trumpovo predsjedništvo.