UNATOČ PODRŠCI CLINTON

Trump za savjet pitao Nixonovog šefa diplomacije Kissingera

18.11.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Donald Trump, novak u politici, sastao se u četvrtak u New Yorku s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom, jednim od najpoznatijih diplomata 20. stoljeća, objavio je Trumpov tim

Razgovarali su o Kini, Rusiji, Iranu i Europskoj uniji i ključnim pitanjima u svijetu.

'Moje poštovanje za dr. Kissingera je golemo i cijenim što je pristao podijeliti svoje misli sa mnom', rekao je Trump.

Židov rođen u Njemačkoj 1923., Kissinger je emigrirao u Sjedinjene Države 1938., u bijegu od nacista i 1943. je postao Amerikanac.

Državni tajnik u administraciji bivšeg predsjednika Richarda Nixona od 1973. do 1977., danas 93-godišnji Kissinger uvažavan je stručnjak kojeg često konzultiraju u SAD-u i inozemstvu.

Vodio je američku diplomaciju u vrijeme Hladnog rata i zaslužan je za približavanje SAD-a Kini počekom 70-ih. Zaključio je mirovni sporazum kojim je okončan američki angažman u Vijetnamu, ali ne i rat, zbog čega je 1973. Nobelovu nagradu za mir podijelio sa sjevernovijetnamskim komunistom Le Duc Thoomom.

No vrlo je kontroverzna Kissingerova uloga u državnom udaru u Čileu 1973. ili bombardiranje Kambodže tijekom Vijetnamskog rata.

Kissinger nije bio zagovornik ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću te je u intervjuu za specijalizirani časopis The Atlantic prije izbora 8. studenoga rekao da podržava demokratkinju Hillary Clinton koja je, po njegovu mišljenju, pristaša 'tradicionalnog modela Amerike otvorene svijetu i međunarodnim odnosima'.