Prvih sto dana

Trump sve više odustaje od ideja na kojima je dobio izbore

27.04.2017 u 09:06

Bionic
Reading

Strahovi da će Donald Trump biti iznimno nepredvidljiv predsjednik u prvih stotinu dana svoje vladavine pokazuju se opravdanima

Od ulaska u Bijelu kuću Trump je odustao od nekoliko glavnih odrednica svoje politike 'Amerika na prvom mjestu'. I dok se i na unutarnjem planu Trump sve više nalazi u raskoraku između danih obećanja i djela, ostatak svijeta s posebnom pažnjom, a neki i strepnjom, prate njegove vanjskopolitičke poteze.

Novi američki predsjednik tako je od priča da je NATO zastario, da Kina manipulira tečajem valute i da SAD treba relaksirati odnose s Rusijom, u tri mjeseca na vlasti došao do toga da NATO nije zastario, da Kina ne manipulira tečajem i da su odnosi s Rusijom na najnižoj razini od Hladnog rata.

Promijenio je i stav prema ratu u Siriji, i to samo nekoliko dana nakon što je njegova administracija pripremila prijedlog po kojem SAD odlazak predsjednika Bašara al-Asada ne smatra ključnim za razrješenje krize. Trump je Asada nazvao koljačem zbog kemijskog napada na civile te je odmah naredio napad na snage odane sirijskom vlastodršcu.

Takav potez dodatno ga je antagonizirao s Rusijom, iako je tijekom kampanje najavljivao poboljšanje odnosa s Rusijom pa čak i mogućnost ukidanja sankcija koje je Zapad uveo Moskvi nakon aneksije Krima od Ukrajine. Politika koju provodi Trump sve je sličnija politici koju je vodio njegov prethodnik Barack Obama, a koju je žestoko kritizirao. Trump je bio pun hvale za kineskog predsjednika Xi Jinpinga nakon što se s njim sastao prije dva tjedna jer vjeruje da može pomoći u obuzdavanju Sjeverne Koreje.

Tijekom kampanje Trump je oštro napadao Kinu tvrdeći da šteti američkoj ekonomiji manipulacijom valute te je obećavao da će smanjiti trgovinski deficit koji Washington ima u trgovini s tom zemljom. No sada sve to zaboravlja u zamjenu za akciju u Sjevernoj Koreji. Zbog svojih poteza, Trump se sve više udaljava od izolacionističke politike 'Amerika na prvom mjestu' alternativne desnice temeljene na bijelom nacionalizmu pomoću koje je i došao do pobjede na izborima.

Sve je izglednije da će morati odustati od gradnje zida prema Meksiku jer nema načina da natjera tu zemlju da plati njegovu izgradnju kako je obećavao, a i oko ideje revizije nuklearnog sporazuma s Iranom sve se više spekulira da će morati raditi na planu B. Trump se sigurno neće u potpunosti promijeniti niti će odjednom postati uštogljeni birokrat već će i dalje nastojati gurati po svom, samo što je njegova nekonzistentnost i vrludanje ono što zapravo većinu zabrinjava.