'veliki dan za trgovinu'

Trump: SAD i Meksiko postigli 'jako dobar' trgovinski sporazum

27.08.2018 u 19:03

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak objavio da su nakon dugih pregovora o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili 'jako dobar' trgovinski sporazum a da bi pregovori s Kanadom trebali započeti 'uskoro'

Taj bilateralni sporazum zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini koji je prije 24 godine potpisala administracija tadašnjeg predsjednika Billa Clintona. Trump ga je od dolaska u Bijelu kuću opisivao kao "katastrofalan" za SAD.

"Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dvije zemlje", kazao je Trump u Ovalnom uredu.

Pregovori o izmjeni NAFTA-e traju godinu dana. Dvije strane su tijekom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum, no Kanada, također potpisnica sporazuma iz 1994., nije sudjelovala u ovoj fazi pregovora.

Trump razmišlja i o promjeni imena NAFTA jer, kako tvrdi, ima "negativne konotacije" za SAD.

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

"Htio bih da se zove Trgovinski sporazum SAD-a i Meksika", kazao je Trump.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto pozvao je kanadskog predsjednika Justina Trudeaua da ovaj tjedan zaključi s njegovom zemljom i SAD-om trilateralni sporazum.

"Upravo sam razgovarao s kanadskim premijerom Trudeauom o stanju pregovora o NAFTA-i i napretku postignutom između Meksika i SAD-a. Kazao sam mu koliko bi bilo važno njegovo uključenje u taj proces, kako bismo ovaj tjedan zaključili trilateralni sporazum", napisao je Nieto na Twitteru.

Trump ne isključuje scenarij o zaključivanju zasebnog sporazuma s Kanadom.

Trgovina između SAD-a, Meksika i Kanade ostvaruje godišnju vrijednost od bilijun američkih dolara, a veliki dio se odvija u okviru NAFTA-e.

Glasnogovornik kanadskog ministarstva vanjskih poslova je kazao da će Ottawa potpisati samo sporazum koji je dobar za Kanadu i srednju klasu te da će "nastaviti raditi prema modernizaciji NAFTA-e".