DRUGI DAN SUMMITA

Trump pozdravio 'izvanredni napredak' u odnosima s Kinom

07.04.2017 u 20:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak 'izvanredan napredak' postignut u njegovim odnosima s Kinom, drugog dana summita s kineskim kolegom Xi Jinpingom u vili na Floridi.

'Napravili smo izvanredan napredak u našem odnosu s Kinom', izjavio je Donald Trump u kratkoj izjavi novinarima, ne navodeći detalje, nakon što su, po najavama, trebali razgovarati o trgovinskim pitanjima i sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Trump je uoči summita govorio da će Kini izraziti zabrinutost oko njezinih trgovinskih praksi te zatražiti od Xija da učini više kako bi zaustavio sjevernokorejske nuklearne ambicije.

Unatoč najavama, ne očekuje se da će u tim pitanjima doći do većeg pomaka.

Dvojica čelnika od četvrtka kada je kineski predsjednik stigao u SAD nude javno sliku srdačnog sklada nakon burnih mjeseci obilježenih oštrim diskursom Donalda Trumpa koji je tijekom kampanje optužio Kinu da 'ne poštuje' američko gospodarstvo.

Nakon izbora u studenom Donald Trump je ublažio ton spram Pekinga.

Razgovori u petak ipak su prije svega bili obilježeni Sirijom nakon što je Trump u četvrtak navečer naredio američki napad na zračnu bazu u toj zemlji.

Reakcija Xi Jinpinga na taj napad nije poznata. No, u petak je Kina pozvala na smirivanje stanja, na dnevnom susretu s novinarima u ministarstvu vanjskih poslova.