KRATAK TELEFONSKI RAZGOVOR

Trump poručio Xiju da će poštivati cjelovitost Kine

10.02.2017 u 16:45

Bionic
Reading

Nakon što je sinoć novoizabrani američki predsjednik obavio prvi telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, danas se čuo i s kineskim čelnikom Xi Jinpingom te mu poručio da će poštovati 'cjelovitost Kine'

'Predsjednik Trump je pristao na zahtjev kineskog predsjednika Xi Jinpinga da poštuje princip cjelovitosti Kine', navodi se u kratkom priopćenju Bijele kuće

'Dobri kinesko-američki odnosi od krucijalnog su značenja za dva naroda. Spremni smo sa SAD-om jačati uzajamno korisnu suradnju u području trgovine, investicija, energetike, izgradnje infrastrukture, kao i u jačanju kontakata i koordinacije u regionalnim i međunarodnim pitanjima, te u konačnici zajednički podržavamo mir i stabilnost', izjavio je nakon razgovora s američkim kolegom kineski predsjednik.

Valja podsjetiti kako je Trump ranije izrazio sumnju u to da se SAD treba pridržavati politike 'cjelovitosti Kine'. Peking je, očekivano, oštro reagirao na ovakve izjave, podsjećajući da je priznanje Kine kao jedinstvene i zakonite predstavnice kineskog naroda i Tajvana, kao njenog dijela, osnova za uspostavljanje diplomatskih odnosa s drugim državama.

Inače, Bijela kuća je započela istragu vezanu za curenje informacija o Trumpovim telefonskim razgovorima sa stranim čelnicima.

'Razrješavamo situaciju i ona izaziva veliku brigu. U nekim slučajevima objavljivanjem informacija očigledno se krši mnogo zakona', kazao je Trumpov glasnogovornik Sean Spicer, dodajući kako je i sam predsjednik zabrinut zbog toga.

'Naravno, takvo što zabrinjava. Ukoliko se ne može razgovarati bez izlaska informacija u javnost, to zabrinjava. Bavimo se ozbiljnim poslom u ime naše zemlje', zaključio je Spicer.