SUMMIT U SINGAPURU

Trump otkazao sastanak s Kimom: Zbog vaše strašne ljutnje nije prikladno da se nađemo

24.05.2018 u 16:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiran za 12. lipnja u Singapuru

U pismu Trump piše da mu je žao što mora otkazati sastanak koji je bio zakazan 12. lipnja u Singapuru, ali da to čini zbog otvorenog neprijateljstva koje je Sjeverna Koreja izrazila u posljednjoj službenoj izjavi.

'Zbog strašne ljutnje i otvorenog neprijateljstva koje ste pokazali u svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno u ovome trenutku održati taj dugo planirani sastanak', navodi se u pismu Donalda Trumpa koji dodaje da je to 'za dobrobit obje strane'.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Govorite o svojim nuklearnim sposobnostima, ali naše su tako velike i moćne da molim Boga da ih nikad ne budemo morali koristiti', napisao je Trump.

Istaknuo je i da je osjetio da se rađa divan dijalog između njega i Kima te da je taj dijalog jedino što je važno.

'Jednoga dana vrlo ću se rado sastati s vama', napisao je Trump, zahvalivši Kimu što je na slobodu pustio američke taoce.

'Ukoliko se predomislite vezano uz ovaj važan summit, molim vas da kontaktirate sa mnom. Svijet je, a posebice Sjeverna Koreja, izgubio veliku prigodu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo. Ova je propuštena prilika istinski tužan trenutak u povijesti', zaključio je Trump u svom pismu.

Ranije u četvrtak Sjeverna Koreja ponovno je zaprijetila kako će se povući iz planova za summit idućeg mjeseca i upozorila da je spremna za nuklearno sučeljavanje s Washingtonom ako to bude potrebno.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

U izjavi koju su prenijeli sjevernokorejski mediji, zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui nazvao je potpredsjednika SAD-a Mikea Penca 'političkim neznalicom' zbog usporedbe Sjeverne Koreje, 'države koja ima nuklearno oružje', s Libijom, u kojoj je tadašnji čelnik Moamer Gadafi prekinuo s nuklearnim programom da bi ga potom ubili saveznici NATO-a.

Mala skupina novinara iz više zemalja, koje je odabrala Sjeverna Koreja, svjedočila je u četvrtak razaranju tunela na poligonu za nuklearno testiranje u Punggye-riju, što je po tumačenju Pjongjanga dokaz njihove dosljednosti u obvezi okončanja nuklearnog testiranja.

Razaranje mjesta za koje Sjeverna Koreja tvrdi da je jedino postrojenje za nuklearno testiranje s kojim raspolaže dočekano je s raširenom dobrodošlicom, uz ocjenu da je riječ o pozitivnom iako ponajviše simboličnom koraku prema smanjenju napetosti povezanih s njezinim naoružanjem. Kim je ranije objavio da je razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa dovršen, a pojavila su se i nagađanja da je postrojenje o kojem je riječ zapravo ionako bilo nepotrebno.