POČELA IMENOVANJA

Trump odabrao državnog odvjetnika i šefa CIA-e

18.11.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump navodno je odlučio da će senator Jeff Sessions biti državni odvjetnik, zastupnik Mike Pompeo direktor CIA-e, a general Mike Flynn savjetnik za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters

Dužnosnik blizak Trumpu, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će ta imenovanja biti formalno objavljena kasnije tijekom dana.

Sva trojica prihvatila su Trumpovu ponudu, dodao je.

Izabravši Sessionsa za državnog odvjetnika, Trump će nagraditi lojalista čije su krajnje desne i ponekad zapaljive izjave o imigraciji bile slične njegovim. Sessions se protivi bilo kakvoj mogućnosti da ilegalni imigranti dobiju državljanstvo i otvoreno je podržavao Trumpovo obećanje da će sagraditi zid na granici s Meksikom.

Sessions (69), bivši državni odvjetnik Alabame i savezni tužitelj za južni okrug Alabame, primio je telefonski poziv kojim mu je ponuđena ova dužnost, izvijestio je CBS News.

Bloomberg je javio da je Trumpov savjetnik nazvao senatora Teda Cruza, također mogućeg kandidata za tu dužnost, u četvrtak navečer kako bi mu rekao da će je ipak dobiti Sessions.

'Dok Donald Trump to ne kaže, nije službeno', rekao je, međutim, glasnogovornik Republikanskog nacionalnog odbora Sean Spicer za CNN.

Vojni veteran, Sessions je član senatskog Odbora za oružane snage i predsjednik njegova Pododbora za strateške snage.

Član Kongresa već 20 godina, mogao bi ipak naići na otpor Senata. Godine 1986., Sessions je, naime, postao tek drugi kandidat u 50 godina koji nije potvrđen za saveznog suca zbog svojih rasističkih izjava.