novčane nagrade

Trump nije znao da su Rusi plaćali talibanima za ubojstva zapadnih vojnika

28.06.2020 u 16:58

Bionic
Reading

Bijela kuća je u subotu demantirala da je predsjednik Donald Trump bio obaviješten o tome da je Moskva nudila novčane nagrade afganistanskim pobunjenicima kako bi ubijali zapadne vojnike u Afganistanu, o čemu je u petak pisao list New York Times

Glasnogovornica Kayleigh McEnany je rekla da "ni predsjednik ni potpredsjednik nisu bili obaviješteni o navodnim ruskim novčanim nagradama" spomenuvši "netočnosti u napisu New York Timesa koji navodi na pogrešan zaključak da je predsjednik Trump bio informiran o tome".

Rusija i talibani u subotu su pak odvojeno demantirali te informacije.

"Nitko nije obavijestio ni mene, ni potpredsjednika Mikea Pencea, ni predstojnika ureda (Bijele kuće) Marka Meadowsa o navodnim ruskim napadima na naše vojnike u Afganistanu", dodao je Donald Trump u objavi na Twitteru u nedjelju ujutro. "Svi to niječu i nije bilo puno napada na nas", rekao je, još jednom izrazivši sumnju u istinitost informacija New York Timesa.

Po riječima anonimnih dužnosnika na koje se poziva američki dnevnik, ruska vojno-obavještajna služba (GRU) tajno je davala novac islamističkim borcima i kriminalcima "bliskim talibanima" kako bi ubijali američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu.

I talibani koji se bore s afganistanskim vlastima i sa stranim vojnicima pošto ih je 2001. s vlasti svrgnula međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om, odlučno su zanijekale ove informacije.

"Sveti rat koji Islamski Emirat (kako se Afganistan nazivao u vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001.) vodi već 19 godina, nema nikakve veze s bilo kojom obavještajnom službom ili sa stranom zemljom", ističu u priopćenju objavljenom u Kabulu.

Talibani ujedno ističu da i dalje poštuju ugovor potpisan 29. veljače u Dohi s Washingtonom koji predviđa da prestanu napadati strane vojnike, a ovi će se zauzvrat postupno povući iz Afganistana do proljeća 2021.

Talibani su uglavnom prestali napadati strane vojnike, ali nastavljaju svoje akcije na afganistanske snage kojima Washington i dalje priskače u pomoć na terenu.

Premda je talibanski pokret službeno zabranjen u Rusiji, Moskva je 2019. bila domaćin pregovora za uspostavu mira u Afganistanu, uz sudjelovanje njihovih predstavnika.

Rusija, zabrinuta zbog stanja u Afganistanu zbog blizine tog sukoba s njezinom utjecajnom sferom u srednjoj Aziji, uvijek je nijekala optužbe Washingtona da pomaže talibanima.