raketirana zračna baza

[VIDEO] Trump napao Siriju, ispaljeno 59 projektila. Putin bijesan: Ovo je napad na suverenu zemlju

07.04.2017 u 08:07

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zadale su prvi izravan udarac sirijskoj vladi otkako je prije šest godina započeo građanski rat u toj zemlji. U prvim satima petka američke su snage s vojnih brodova stacioniranih na Sredozemnom moru ispalile 59 navođenih projektila na ciljeve u Siriji, zračnu bazu na zapadu zemlje iz koje polijeću borbeni zrakoplovi. Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je SAD- izveo agresiju na suverenu državu, prekršio međunarodne zakone i ozbiljno naštetio američko-ruskim odnosima

Pet osoba je poginulo, a sedam ranjeno, objavio je guverner pokrajine Homs Talal Barazi, a ruska agencija Ifax prenijela da među stradalima nema Rusa.

Okidač za napad za američkog predsjednika Donalda Trumpa bili su prizori djece i odraslih u mukama nakon kemijskog napada za koji Washington okrivljuje sirijskog predsjednika, javljaju američki mediji, a prenosi HRT. Trump je objavio da djeluje u 'vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a'.

Pedeset devet raketa Tomahawk ispaljeno je s američkih razarača USS Porter i USS Ross  oko dva sata ujutro a pogodile su više ciljeva u zračnoj bazi Šajrat za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje kemijskog oružja. 

Prema 'prvim pokazateljima', u zračnim napadima teško su oštećeni ili uništeni sirijski zrakoplovi, infrastruktura i oprema te smanjena sirijska sposobnost napada kemijskim oružjem, rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.  

Napad krstarećim projektilima bio je 'jednokratan', rekao je obrambeni dužnosnik za Reuters što znači da se ne planira širenje zračne akcije.

Guverner Barazi je rekao da su iz sirijske baze pokretani zračni udari na Islamsku državu istočno od Palmire i da je američka akcija u službi 'interesa naoružanih terorističkih skupina'. 'Vjerujem da, uz Božju pomoć, ljudske žrtve neće biti velike, ali je počinjenja velika materijalna šteta', izjavio je Barazi.

Dodao je da su u napadu poginuli civili u selu pored baze, ali pojedinosti nije naveo.

'Sirijsko vodstvo i sirijska policija neće se promijeniti', istaknuo je guverner. 'Rat protiv terorizma se nastavlja', dodao je.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su ubijena najmanje četvorica sirijskih vojnika, uključujući visokog časnika i da je baza gotovo posve uništena. U opservatoriju kažu da su iz baze polijetali borbeni zrakoplovi Suhoj22, Suhoj24 i Mig23.

Trump okrenuo ploču

Predsjednik Trump izjavio je u četvrtak da je zgrožen napadom na djecu i da se njegovo stajalište prema Siriji i Assadu bitno promijenilo, ali je odbio precizirati što kani poduzeti. Rekao je kako bi se 'nešto trebalo dogoditi' s Assadom nakon smrtonosnog napada otrovnim plinom.

'Mislim da je ono što je Assad učinio grozno', rekao je Trump novinarima koji putuju s njim u zrakoplovu Air Force One na Floridu.

Deseci civilila, uključujući djecu, poginulo je u utorak napadu bojnim otrovom na grad Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib.

Trump se naciji obratio iz svoje rezidencije Mar-a-Lago na Floridi, gdje je domaćin kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.  

Pozvao je sve 'civilizirane nacije' da pomognu okončati rat u Siriji.

Rusija traži hitan sastanak UN-a

Viktor Ozerov, šef ruskog vijeća za obranu, kazao je za agenciju RIA da će napad 'potkopati napore u borbi protiv terorizma' u Siriji i da bi to moglo 'ugasiti' suradnju Rusije i SAD-a.

'Rusija će zatražiti hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon američkog napada na sirijsku zračnu bazu. Ovo je čin agresije na članicu UN-a', kazao je Ozerov. Američki su zakonodavci, odnosno Senat, prenosi CNN, dali podršku Trumpu, ali su ga upozorili da se prije početka rata mora savjetovati s Kongresom.

O napadu se oglasio i Kremlj, čiji glasnogovornik Dimitrij Peskov je, kako prenosi Reuters, rekao da ruski vođa, pouzdan saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, američku akciju smatra 'agresijom na suverenu državu' i izgovor za ciničan pokušaj odvraćanja pažnje od civilnih žrtava u Iraku.

Peskov je rekao da Rusija ne vjeruje u to da Sirija posjeduje kemijsko oružje te da će američki potez biti ozbiljna prepreka međunarodnim naporima za borbu protiv terorizma, tvrdnja koju je Putin u više navrata ponavljao. 

Britanija, Francuska i Turska podupiru američki napad

Velika Britanija potpuno podupire američki napad na sirijsku zračnu bazu odakle je pokrenut kemijski napad, rekao je glasnogovornik britanske vlade u petak. 'Britanska vlada potpuno podupire američku akciju za koju vjeruje da je primjeren odgovor na barbarski napad kemijskim oružjem koji je izveo sirijski režim i da mu je svrha spriječiti daljnje napade', rekao je glasnogovornik.

SAD je obavijestio Francusku prije napada krstarećim projektilima na sirijske vojne položaje, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. 'Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao mi je to tijekom noći', kazao je Ayrault.

'Upotreba kemijskog oružja je užasna i treba biti kažnjena jer je ratni zločin', rekao je te dodao da Rusija i Iran moraju shvatiti da je besmisleno podupirati Asada te da se Francuska ne želi konfrontirati s tim dvjema državama. 

Turska pozitivno gleda na američki napad i smatra da međunarodna zajednica mora pojačati odgovor na 'barbarsku' sirijsku vladu, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus. Dodao je da vladu predsjednika Bašara al-Asada treba kazniti na međunarodnoj sceni i ubrzati mirovni proces u Siriji.