ublažavanje mjera

Trump najavljuje da će 'Amerika uskoro biti otvorena za poslovanje'

24.03.2020 u 06:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump najavio je ublažavanje restriktivnih mjera nakon isteka 15-dnevnog razdoblja nametnute izolacije, rekavši trijekom konferencije za medije u Bijeloj kući da će Amerika uskoro ponovno biti otvorena za poslovanje.

Američka ekonomija pati zbog restriktvnih mjera koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Pandemijom je najteže pogođeno područje savezne države New York u kojoj se nalazi oko polovica svih oboljelih od COVID-19 na američkom tlu. Broj zaraženih se popeo na 20.875 ljudi prema izjavio guvernera Andrewa Cuoma. U SAD-u je najmanje 41.708 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a 573 osobe su preminule do ponedjeljka. Prema broju zaraženih, Sjedinjene Države su sada na trećem mjestu u svijetu, iza Kine i Italije.

Koronavirus u NYC Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Zbog rastućeg broja oboljelih u SAD-u su zatvorene škole i zaustavljene poslovne aktivnosti u svim područjima koja nisu među onima bez kojih se ne može. To je dovelo do velikog pada vrijednosti dionica, a očekuje se i veliki rast nezaposlenosti. Od izbijanja pandemije koronavirusa vrijednost dionica na američkim burzama pala je za više od trećine, više nego što im je narasla tijekom Trumpova mandata u Bijeloj kući. 

"Ne smije lijek biti opasniji od bolesti", rekao je Trump govoreći o skorašnjem pokretanju poslovnih aktivnosti.

"Nećemo čekati još mjesecima", dodao je američki predsjednik najavljujući skorašnje ukidanje restriktivnih mjera što se kosi s preporukama mnogih zdravstvenih djelatnika.

Devet američkih država uvelo je restriktivne mjere ostanka kod kuće za sve osobe. Najmanje četiri države zabranile su odlazak na posao svima, osim onima koji rade u neophodnim službama. Guverner Kalifornije iznio je podatak da mu nedostaje 50.000 bolničkih kreveta, ako su proračuni stručnjaka o širenju bolesti točni.

"Ne možemo zatvoriti najsnažniju svjetsku ekonomiju", inzistira Trump koji je sve bliže dogovoru sa zastupnicima u američkom kongresu o izglasavanju zakona vrijednog oko bilijun dolara, kojim bi se regulirala financijski pomoć posrnulom američkom gospodarstvu.