javio se fox-u

Trump: Imun sam na COVID-19, nisam opasan za okolinu

11.10.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da je sada "imun" na covid-19, dan pošto je njegov liječnik objavio kratko pismo u kojemu kaže da više nije opasan za okolinu i ne može prenijeti virus. "Čini se da sam imun, ne znam, valjda na dulje vrijeme, možda na kraće, a možda i za cijeli život. Nitko točno ne zna, ali sam imun", rekao je u telefonskom razgovoru za Fox News.

''Imate predsjednika koji je imun (...) Danas imate predsjednika koje se ne mora skrivati u podrumu kao njegov protivnik", dodao je, smjerajući na demokratskog kandidata Joea Bidena. U vezi s imunitetom na covid-19 još postoje mnoge nepoznanice: ne zna se točno koliki stupanj zaštite osiguravaju protutijela ni koliko bi imunitet mogao trajati.

Trump je u razgovoru za Fox News natuknuo da je njegov demokratski protukandidat možda bolestan. "Ako ste vidjeli Joea, jučer (subota) je strašno kašljao...", rekao je. "Ne znam što to znači, ali mediji nisu o tome puno govorili", dodao je. Bidenov izborni stožer svaki dan objavljuje njegove nalaze testa na covid koji su dosad bili negativni.

Naprotiv, u vezi s američkim predsjednikom postoje nejasnoće. Njegov liječnički tim uporno odbija reći kada je posljednji put bio negativan na testiranju. Takvo ponašanje potiče sumnju da se predsjednik možda nije testirao nekoliko dana prije njegova prvog pozitivnog testa 1. listopada.

Donald Trump se u subotu obratio pristašama iz Bijele kuće.

Povratak u predizbornu utrku predviđen je početkom tjedna, i to ubrzanim ritmom: na Floridu putuje u ponedjeljak, u utorak će biti u Pennsylvaniji, a u srijedu u Iowi.