TELEFONSKI RAZGOVOR

Trump i Netanyahu će razgovarati o naseljavanju istočnog Jeruzalema

22.01.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će u nedjelju navečer razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom čije je preuzimanje dužnosti predsjednika ohrabrilo pokretanje planova za izgradnju židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu

Izraelska gradska uprava Jeruzalema dala je konačno zeleno svjetlo izgradnji 566 stanova u tri četvrti istočnog Jeruzalema, izjavio je u nedjelju lokalni savjetnik.

Usporedo čvrsta desnica unutar vlade pokrenula je kampanju pritiska na Netanyahua u korist pripojenja Maale Adumima, važnog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Po nacrtu zakona koji su predstavila dva zastupnika većine a o kojem bi trebao raspravljati u nedjelju kabinet za sigurnost, Izrael bi pripojio Maale Adumim kao i sektor koji povezuje to naselje s Jeruzalemom.

Takvom bi se odlukom prepolovila na dva dijela Zapadna obala i praktički onemogućilo osnivanje vjerodostojne palestinske države koja bi imala zemljopisni kontinuitet. Maale Adoumim je treće najnapučenije naselje na Zapadnoj obali.