IZBORI U SAD-U

Trump i Biden proveli subotu u ključnoj Georgiji, nastavljaju sa salvama uvreda

10.03.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Prkosni i ogorčeni Donald Trump vratio se u subotu u saveznu državu, u kojoj se suočava s kaznenim optužbama za potkopavanje prošlih američkih predsjedničkih izbora, sa željom da pobijedi u Georgiji kao odskočnoj daski za povratak u Bijelu kuću

Trump je 2020. na predsjedničkim izborima izgubio u toj saveznoj državi protiv Joea Bidena s minimalnom razlikom i kasnije je tvrdio da mu je pobjeda pokradena.

Trump je bio u Georgiji isti dan kad i predsjednik Biden, koji je vodio predizbornu kampanju u obližnjoj Atlanti, što nagovještava ključnu ulogu koju će ta savezna država imati na predsjedničkim izborima u studenom.

U predizbornom obraćanju u subotu Trump je opet lažno inzistirao na tome da je bio žrtva široko rasprostranjene izborne prijevare i kritizirao je okružnu tužiteljicu Georgiju Fani Willis, koja ga progoni za upletanje u izborni proces 2020., tvrdeći da je sudjelovala u zavjeri s Bidenovom administracijom protiv njega kao mete. 'Pokušavaju nas izbaciti, ali to neće uspjeti', rekao je Trump okupljenima u areni u Romeu u Georgiji.

Diktator Trump

Biden se u svom predizbornom nastupu u Atlanti okomio na Trumpa zbog toga što je nedavno ugostio mađarskog desničarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana na Floridi, optuživši ga da 'podilazi diktatorima i autoritarnim nasilnicima diljem svijeta". 'Kada kaže da želi biti diktator, ja mu vjerujem', rekao je Biden.

Na izborima 5. studenoga možda nema važnije države od Georgije, koja je na izborima 2020. pripala Bidenu i središnja je u Trumpovim tvrdnjama o izbornoj prijevari. Očekuje se da će Trump osigurati nominaciju Republikanske stranke u utorak kada Georgia, zajedno s Havajima, Mississippijem i državom Washington održava predizbore.

Biden je u četvrtak održao govor o stanju Unije prepun kritika na račun Trumpa, optužujući ga za prijetnju demokraciji, podilaženje Rusiji i potapanje imigracijske reforme. Predsjednik je u vlastitoj stranci suočen s otporom dijela demokrata prema njegovoj potpori Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi, a to nezadovoljstvo moglo bi se vidjeti na glasovanju u Georgiji u utorak.

Genocidni Joe

Na njegovom predizbornom skupu u subotu jedna je osoba odstranjena nakon što je predsjednika nazvala 'Genocidni Joe'.

Koalicija raznih vjera i rasa u Georgiji pokrenula je kampanju pozivajući birače da ostave svoje glasačke listiće praznima umjesto da glasaju za Bidena na predizborima u utorak u nadi da će poslati poruku Bijeloj kući da preispita svoju podršku Izraelu. Biden je pobijedio Trumpa u Georgiji s prednošću od samo 0,23 posto na predsjedničkim izborima 2020.

Guverner Georgije Brian Kemp i državni dužnosnik zadužen za izbore Brad Raffensperger tada su nepokolebljivo odbacivali Trumpove tvrdnje da je došlo do raširene izborne prijevare, ponavljajući da je prebrojavanje glasova bilo legitimno unatoč Trumpovom inzistiranju na suprotnom.

Trump i njegovi suradnici zaradili su optužnicu u kojoj tužitelji u Georgiji tvrde da su sudjelovali u zavjeri dajući lažne izjave o izborima i razvijajući plan za ometanje i odgađanje kongresne potvrde izbornih rezultata. Trump negira te optužbe. Tužitelji se zalažu za početak suđenja Trumpu u Georgiji već u kolovozu kada bi Trumpova predsjednička kampanja bila u punom zamahu. Ali ostaje nejasno hoće li se suđenje dogoditi prije izbora.