BOLNICA NEGIRA POGREŠKU

'Trudnica umrla zbog zastoja srca'

12.06.2009 u 15:54

Bionic
Reading

U povodu smrti 41-godišnje trudnice Dubravke Prijić, čije je dijete spašeno carskim rezom, prije dva dana u Osijeku, Povjerenstvo za unutarnji nadzor osječke Kliničke bolnice zaključilo je da nema stručne pogreške bolničkog osoblja i navodi da nalazi obdukcije upućuju na to da je popuštanje srca neposredni uzrok smrti

Priopćenje za javnost u kojemu navodi mišljenje Povjerenstva za unutarnji nadzor Kliničke bolnice u Osijeku, koje je danas održalo sastanak, medijima je poslijepodne poslao ravnatelj osječke Kliničke bolnice doc. dr. Željko Vranješ.

U priopćenju se ističe da je obdukcijom pronađen opći krvni zastoj i edem mozga i pluća, što 'upućuje na popuštanje srca kao neposredni uzrok smrti'. Prema mišljenju povjerenstva, 'nema stručne pogreške u radu osoblja osječke Kliničke bolnice', stoji u priopćenju.

Dubravka Prijić, koja je u bolnicu došla zbog bolova i krvarenja dva dana prije porođaja, umrla je u srijedu na ginekološkom odjelu Kliničke bolnice, a liječnici su spasili njezinu djevojčicu, koja je u inkubatoru. Obitelj umrle trudnice okrivila je dežurne liječnike za smrt, ocjenjujući da je nisu pravodobno operirali, to jest porodili carskim rezom.

Budući da je Dubravkina trudnoća do tada bila uredna i bez ikakvih komplikacija, njezin je otac Ninko Prijić izrazio sumnju u liječnike, jer je imao informaciju da je Dubravka tek u 7 sati ujutro dovezena u salu i da je tada preminula. Otac se pitao zašto su liječnici čekali do jutra, odnosno zašto je nisu odmah po dolasku odveli u salu i operirali.

U KBO pak tvrde da je pacijentica u bolnicu primljena u 1,40 sati, da je do zastoja srca došlo u 2,53, a da je smrt nastupila u 3 sata, nakon čega je odmah obavljen carski rez.

Slobodna Dalmacija otkriva da je to treća smrt trudnice u KB Osijek u posljednjih pet godina. Za smrt i nesavjesno liječenje trudnice Aleksandre Dalmatin 2004. godine, prije dva mjeseca nepravomoćno su na uvjetne zatvorske kazne osuđeni liječnici dr. Ivan Vlahović, dr. Renata Bećarević i dr. Mirjana Rubin, dok bi uskoro trebalo početi suđenje dr. Vlahoviću te dr. Siniši Šijanoviću i medicinskoj sestri Nadi Kovač Asan za smrt trudnice Danijele Štaba Žulj 2007. godine. Za njezinu je smrt KBO obitelji već isplatila i odštetu od 800 tisuća kuna.