HZZO-OVAC IZ ČAKOVCA

'Trostruko' kažnjen jer je vlasnicu ljekarne tjerao da mu daje mito

21.06.2016 u 19:17

Bionic
Reading

U cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, kako se navodi u obrazloženju presude, Jurašković je kao rukovoditelj čakovečkog HZZO-a, koji je bio zadužen i za nadzor ugovornih obveza ljekarni, više puta primio mito u razdoblju od 2008. do 2013. godine

Sve je počelo u ožujku 2008. kada je HZZO predložio Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi da izda rješenje o prestanku rada podružnice Ljekarni P. u Belici. Sukladno prijedlogu, Ministarstvo je donijelo rješenje o prestanku rada, ali je u prosincu opet odobrilo obavljanje ljekarničke djelatnosti. Na svečanom otvaranju beličke podružnice vlasnici je Jurašković predočio da je upravo on zaslužan za njezino ponovno otvaranje, unatoč tome što u ljekarni postoje određeni nedostaci koji bi se mogli utvrditi provođenjem izvanrednog nadzora.

Nakon toga ju je u više navrata pozivao da se nađu u raznim ugostiteljskim objektima na što je ona pristajala. Nudio joj je odvjetničke usluge te da će joj u funkciji koju obnaša biti od koristi, a sve u cilju da preda novca kako ubuduće ne bi koristio svoje ovlasti. Nakon toga je 30. siječnja 2009. vlasnica ljekarni predavala novac, i to 50.000 kuna. Na benzinskoj postaji OMV-a u Varaždinu dala mu je dvije tisuće eura u lipnju iste godine u restoranu Rustica, a isti iznos predala je i u prosincu. Po dvije tisuće eura predala je tri puta tijekom 2010., kao i tijekom 2011. U 2012. samo jednom je dala Juraškoviću dvije tisuće eura, a 2013. dva puta po 2.500 eura, pri čemu je zadnji put to u ime vlasnice ljekarni učinila njezina kći.

'Jurašković je kao odgovorna osoba primio dar da u granicama svoje ovlasti ne obavi službenu ili drugu radnju koju bi morao obaviti, a drugookrivljena je odgovornoj osobi dala dar da u granicama svoje ovlasti ne obavi obaveznu službenu radnju. Time su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti, Jurašković kazneno djelo primanja mita, a B. P. kazneno djelo davanja mita – navodi se u presudi zagrebačkog suda koja je postala pravomoćnom budući da su se oboje nakon objave presude odrekli prava na žalbu.

Josip Jurašković je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je zamijenjena radom za opće dobro, pri čemu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Uz to, izrečena mu je i novčana kazna od 300 dnevnih iznosa, odnosno ukupno 56.490 kuna, kao i trogodišnja sigurnosna mjera zabrane obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti u tijelima državne i javne uprave. Također, u državni proračun dužan je uplatiti iznos od 221.160 kuna koji mu je predala vlasnica ljekarni. Ona je pakoslobođena od kazne temeljem članka 294. KZ prema kojem osoba koja je dala mito (na zahtjev službene ili odgovorne osobe) prijavila to djelo prije njegova otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno pa sukladno tome može biti oslobođena od kazne.