na poziv šefa pučana

Trojica političkih čelnika BiH idu u Bruxelles na razgovor o izmjeni izbornog zakonodavstva

30.01.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu zajedno putuju u Bruxelles na poziv predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Josepha Daula, a glavna tema razgovora biti će izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, najavio je za lokalne medije u BiH predsjedatelj bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

U odvojenim intervjuima za javni servis BHT 1 i "Dnevni avaz" Čović je kazao kako je sastanak s Daulom na tragu njegovih nastojanja da posreduje u pronalaženju rješenja, tim prije što su sva trojica članova Predsjedništva BiH ujedno na čelu stranaka koje su i članice EPP.

Čović je na čelu HDZ BiH, Bakir Izetbegović je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a Mladen Ivanić je počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), čije je sjedište u Banjoj Luci.

"Nadam da možemo naći rješenje na modelu kojega smo usuglasili svi bez izuzetaka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugome neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda (parlamenata Federacije BiH i države). I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i Izetbegović danas žele jednostavno održati status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kako bi se u listopadu moglo vidno utjecati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda", izjavio je Čović.

  • +11
O promjeni izbornog zakonodavstva s članovima Predsjedništva BiH nedavno je razgovarala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Daul je, u nekoj vrsti posredničke misije, već boravio u Sarajevu početkom listopada prošle godine, kada se također sastao s članovima Predsjedništva BiH. Novinarima tada nije posebice spominjao izborno zakonodavstvo, ali je kazao kako je "zgrožen" razinom korupcije u BiH, distancom između političkih elita i naroda te obrazovnim sustavom koji potiče etničku segregaciju među mladima.

"Političar misli o sljedećim izborima. Ja (u BiH) tražim državnika koji će misliti na naraštaje koji dolaze", kazao je Daul u listopadu u Sarajevu.

Čović sada pojašnjava kako su, sukladno tadašnjem dogovoru, trojica članova Predsjedništva BiH predsjedniku EPP Daulu poslali osobna pismena očitovanja o tome kako riješiti problem promjena izbornog zakona BiH pa se u Bruxellesu očekuju detaljni razgovori o tome, kako u bilateralnim susretima u četvrtak, tako i na zajedničkom sastanku koji je planiran već za srijedu navečer.

Članovi Predsjedništva BiH u Bruxelles putuju u razdoblju u kojemu u samoj BiH dužnosnici delegacije Europske unije i američkog veleposlanstva u Sarajevu pokušavaju posredovati među političkim strankama ne bi li se došlo do kompromisa oko izmjena izbornog zakona, a prije svega oko načina izbora zastupnika u Dom naroda parlamenta FBiH.

Čović je kazao kako se nada da će ti pregovori dati rezultat, istaknuvši kako je HDZ-u prihvatljvo svako rješenje koje će osigurati da hrvatski narod može birati svoje predstavnike u tijelima vlasti.