nakon tokija

Trio SAD, Japan i Južna Koreja: Nuklearni test Sjeverne Koreje naišao bi na 'neviđen odgovor'

26.10.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja upozorili su u srijedu da bi sjevernokorejski nuklearni test naišao na "neviđeno snažan odgovor", obećavajući jedinstvo nakon ispaljivanja projektila Pjongjanga

Nakon razgovora u Tokiju, zamjenici ministara vanjskih poslova triju zemalja rekli su da će pojačati svoje odvraćanje u regiji.

"Dogovorili smo daljnje jačanje suradnje... kako bi Sjeverna Koreja mogla odmah zaustaviti svoje ilegalne aktivnosti i vratiti se razgovorima o denuklearizaciji", rekao je zamjenik južnokorejskog šefa dipomacije Cho Hyun-dong.

"Tri zemlje složile su se oko potrebe za neviđeno snažnim odgovorom, ako Sjeverna Koreja nastavi sa svojim sedmim nuklearnim testom", kazao je novinarima.

Seul i Washington opetovano su upozoravali da bi Pjongjang mogao biti blizu testiranja atomske bombe prvi put od 2017., nakon niza lansiranja balističkih projektila.

Jedan je projektil preletio Japan prošlog mjeseca, a Sjeverna Koreja je ustvrdila da je izvela taktičke nuklearne vježbe.

"Svo ovo ponašanje je nepromišljeno i duboko destabilizirajuće", rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman, pozivajući Sjevernu Koreju da se "suzdrži od daljnjih provokacija".

Prošlog mjeseca, čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un proglasio je zemlju "nepovratnom" nuklearnom silom, čime su zapravo okončani pregovori o njegovim zabranjenim programima naoružanja.

Kim se tri puta sastao s Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom, smanjivši napetosti, ali to nije rezultiralo trajnim sporazumom, a Pjongjang je pokazao malo interesa da prihvati ponudu američkog predsjednika Joea Bidena o razgovorima na radnoj razini.

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Takeo Mori rekao je da su sjevernokorejske "intenzivne nuklearne i raketne aktivnosti... jasan i ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu".

"Dogovorili smo se da ćemo pojačati odvraćanje u našoj regiji s ciljem denuklearizacije Sjeverne Koreje", rekao je.

Trio je rekao da su također razgovarali o širokom spektru pitanja uključujući rat u Ukrajini, Kinu i Tajvan.

Ali Mori i Cho rekli su da nije bilo razgovora o bilateralnim odnosima između Japana i Južne Koreje, koji su dugo bili zategnuti.