LONDONSKA KUĆA STRAVE

Tri žene zatočene 30 godina!

22.11.2013 u 10:55

Bionic
Reading

U Londonu je iz zastrašujućeg tridesetogodišnjeg ropstva oslobođeno troje ljudi, a policija govori o najgorem slučaju traffickinga i suvremenog ropstva u Velikoj Britaniji. Tri desetljeća je 'obična kuća u običnoj ulici', kako piše Guardian, bila logor za tri žene, sada duboko traumatizirane proživljenim užasom

Kuća u južnom Londonu tri je desetljeća krila strašnu tajnu, odnosno bila zatvor za tri žene, od kojih najmlađa nikad nije imala kontakta s vanjskim svijetom. Kako javljaju britanski mediji, u pitanju je 'najstrašniji slučaj traffickinga' u suvremenoj britanskoj povijesti, a oslobođene žene su 'duboko traumatizirane'. Iz ropstva su spašene 69-godišnjakinja iz Malezije, 57-godišnjakinja iz Irske i 30-godišnjakinja rođena u Velikoj Britaniji, za koju se smatra da je došla na svijet u ropstvu.

Uhićeni su neimenovani muškarac i žena, oboje stari 67 godina, no policija nije otkrila više detalja o osumnjičenima. Par nisu britanski državljani, a optuženi su za trgovinu ljudima, no oslobođeni su plativši kauciju dan nakon uhićenja.


Londonska policija je izjavila da je oslobađanje žena vrhunac višemjesečne operacije koja je započela tajnim telefonskim pozivom Irkinje jednoj nevladinoj udruzi koja pomaže žrtvama nasilja. Žene su bile kućni robovi, a najmlađa je vjerojatno rođena i provela dosadašnji dio života u ropstvu, s užasom ističe policija i napominje da je sa žrtvama zbog traumatiziranosti teško razgovarati.

Tri žene su bile korištene za prisilni rad, a inače nisu imale pristup telefonu, niti je itko u susjedstvu ikada išta prijavio policiji. Na kraju su uspjele kontaktirati s policijom i osloboditi se 25. listopada ove godine. Sada su smještene na 'sigurnoj lokaciji' i polako se aklimatiziraju, uz psihološku i ostalu pomoć, na nove uvjete života u slobodi.

Londonska policija objavljuje vijest o oslobađanju triju žena iz ropstva