VEĆE ZADUŽENJE ILI PROPAST

Tri teška scenarija za Ameriku

06.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Američke državne službe djelomično su zatvorene od utorka, a Washingon se suočava s činjenicom da nakon 17. listopada neće imati novac za podmirivanje računa, koji uključuju i kamatu na obveznice u vlasništvu Kine, Japana i drugih stranih vjerovnika, javlja Glas Amerike

Američki kongresnici jednoglasno su u subotu odobrili odluku da se zaposlenicima na neplaćenom dopustu isplati plaća za dane kada nisu radili zbog blokade državne uprave, a ministar obrane Chuck Hagel rekao je da će se većina civilnih zaposlenika Pentagona idućeg tjedna vratiti na posao.

Iako je predsjednik Barack Obama u razgovoru za Associated Press izjavio da očekuje da će Kongres prije 17. listopada podići granicu zaduživanja, činjenica je da obje strane u sukobu ustraju u svojim zahtjevima i međusobnom optuživanju za blokadu državne uprave.

Ukoliko se u Kongresu ne postigne dogovor o povećanju granice zaduživanja, američka vlada neće moći podmirivati svoje financijske obveze, zbog čega će investitori izgubiti povjerenje, vrijednost dolara će pasti, kamatne stope buknuti.

Zbog blokade je izostao i mjesečni izvještaj Ministarstva rada u zapošljavanju, što je važan indikator američkog ekonomskog zdravlja,

Bez podataka o zapošljavanju, američka središnja banka (Fed) mogla bi odgoditi neke od mjera monetarnih poticaja. Sasvim je neizvjesno što će i koliko će Fed moći učiniti ne dođe li do povećanja limita nacionalnog duga, navodi VOA.

Pogledajte tri teška scenarija koja se nalaze pred Amerikom.

Klikni za uvećanje