maratonski vjerski obred

Tri mjeseca armenska obitelj živjela u crkvi u Haagu da ih ne deportiraju; sada im se smiješi azil

30.01.2019 u 16:56

Bionic
Reading

Nizozemska crkva Bethel objavila je u srijedu da će završiti maratonski vjerski obred započet prije tri mjeseca sa svrhom sprečavanja izbacivanja iz zemlje armenske obitelji, nakon što je postignut politički dogovor po kojem će vjerojatno uspjeti ostati u Nizozemskoj

U Nizozemskoj policija nema pravo ući na mjesto bogoslužja tijekom vjerskog obreda.

Obitelj Tamrazyan, kojoj je odbijena molba za azilom, sklonila se u listopadu u malu protestantsku crkvu Bethel u Den Haagu, kako bi izbjegla deportaciju u Armeniju.

Oko 650 svećenika iz cijele zemlje, ali i iz Francuske, Njemačke i Belgije došlo im je pomoći organizirati neprekidne mise u maloj crkvi.

Današnja objava crkve Bethel stiže nakon dogovora koji je zaključila nizozemska vlada po kojem će se ponovno razmotriti odbijene molbe za azilom za oko 700 djece koja su odrasla u Nizozemskoj.

Crkva Bethel 'prekida neprestane obrede organizirane od 26. listopada', izjavio je predsjednik Općeg vijeća dužnosnik Protestantske crkve Den Haaga Theo Hettema.

'Politički dogovor zaključen u utorak daje armenskoj obitelji Tamrazyan mogućnost sigurne budućnosti u Nizozemskoj', dodaje Hettema u priopćenju.

Nakon što im je odbijena posljednja molba za azilom obitelji Tamrazyan, roditeljima i troje djece, oni su napustili svoj dom i sklonili se u crkvu Bethel.

U Nizozemsku su stigli prije 9 godina nakon odlaska iz Armenije i prijetnji smrću ocu obitelji zbog političkih aktivnosti.