'gorka jagoda'

Tri djevojčice odlutale iz vrtića, sve se slomilo na odgojiteljicama, a one su pod pritiskom: Kad dijete mora na WC, tko će čuvati ostale?

30.01.2020 u 19:54

Bionic
Reading

Tri djevojčice prošlog tjedna odšetale su iz zagrebačkog vrtića Šumska jagoda i sat vremena lutale ulicama. Iz gradske uprave su utvrdili da je prekršen Program mjera sigurnosti, poslali su nadzor, a nadležno ministarstvo inspekciju. Nalazi se još čekaju, a u međuvremenu su dvije odgajateljice dobile opomenu pred otkaz. S druge strane, od njihovih kolegica doznajemo da se odgajateljice u dijelu vrtića nalaze pod velikim pritiskom zbog većeg broja djece nego što bi trebalo biti u njima

Izlazak triju djevojčica iz zagrebačkog vrtića Šumska jagoda, koje su se punih sat vremena šetale izvan objekta na Svetom Duhu, još uvijek je predmet istrage koju vodi Prosvjetni inspektorat Ministarstva znanosti i Povjerenstva za nadzor Grada Zagreba.

Podsjetimo, tri šestogodišnjakinje prošlog tjedna izašle su iz vrtića i sat vremena lutale bez ikakva nadzora zagrebačkim ulicama. Srećom, djeci se ništa nije dogodilo, iz vrtića su se ispričali, priznali krivnju i izrazili žaljenje zbog incidenta, a dvije odgajateljice koje su bile zadužene za njih dobile su opomenu pred otkaz.

Iz Grada su naveli i da je došlo do kršenja Programa mjera sigurnosti koji se provodi u svim gradskim vrtićima. Isti je donesen još 2002. kao vrlo općenit akt. Međutim od upućenih u tematiku doznajemo da svaki vrtić u sklopu Godišnjeg plana i programa rada svake pedagoške godine donosi Plan mjera sigurnosti s protokolima sigurnosno-zaštitnih mjera i postupanja u vrtiću. Isti se revidira prema potrebi, a sastavni je dio svakodnevnog praćenja i vrednovanja odgojno-obrazovnog rada.

Doznajemo i da bi protokoli trebali biti manje-više isti, ali kako svaki vrtić ima određene specifičnosti, tako ni protokoli za postupanja u određenim situacijama nisu u potpunosti identični. U to se lako uvjeriti pregledom pojedinih stranica vrtića od kojih su neke za svaku pohvalu jer se mogu pronaći planovi, propisi, mjere i svi akti koji bi roditelje mogli zanimati, dok drugi pak imaju tek statute i financijske planove.

U Planu i programu DV-a Šumska jagoda za 2019./2020., koji je objavljen na njihovim stranicama, Programa/plana mjera sigurnosti - nema. Posljednji koji se može naći datira iz 2013./14.

To ne znači da program ne postoji, a zašto nije objavljen na stranicama, pokušali smo doznati od ravnateljice Nives Benčić. Iz vrtića nam je poručeno da je zauzeta, a na nekoliko pitanja mailom nije nam odgovoreno. Zanimalo nas je, između ostalog, i jesu li sve tri djevojčice iz iste grupe, kao i koliko grupa broji djece. Naime javna je tajna to da dio zagrebačkih vrtića u pojedinim skupinama ima više djece nego što propisuje Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe, što poseban problem predstavlja odgajateljicama.

Dječji vrtić Šumska jagoda Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Kad se dogodi ovakva situacija, a nije nimalo ugodna, sve se na kraju slomi na odgajateljicama. Nisam upućena u konkretan slučaj i to koliko je djece u tom vrtiću, ali iz višegodišnjeg iskustva mogu reći da je jedan od ključnih problema činjenica da na jednu odgajateljicu bude više djece nego što bi smjelo biti. Kada ste u dvorištu, uvijek se može dogoditi da jedno dijete zatraži odlazak u wc, vi morate poći s njim i onda jedna kolegica ostane s velikim brojem djece. Nije mi želja nikog opravdavati, ali to je realan problem. Sva odgovornost je na nama', kazala nam je odgojiteljica iz jednog zagrebačkog vrtića, želeći ostati anonimna.

S druge pak strane može se čuti da se odgajateljice ne bi trebale buniti jer su njihovi standardi skoro bolji od europskih zbog satnica koje rade i još niza stvari.

Odgovore na pitanja o stanju u DV-u Šumska jagoda, broju djece u skupinama i eventualnom nalazu Povjerenstva uputili smo i njegovu osnivaču, Gradu Zagrebu, ali nam je poručeno kako su što su imali kazali u jučerašnjem priopćenju i da će, kada Povjerenstvo obavi nadzor, o svemu izvijestiti javnost.