ČASOPIS TIME

Trećina Amerikanaca: Kina je prva sila svijeta

05.11.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Prema nedavnoj anketi, skoro trećina Amerikanaca smatra da je Kina već preuzela vodeću ulogu u svjetskoj ekonomiji. Unatoč brojkama koje dokazuju suprotno, anketa pokazuje kako spor ekonomski rast u SAD-u snažno utječe na mišljenje građana

Prema anketi američkog financijskog portala The Street, 43 posto Amerikanaca tvrdi da će SAD u periodu slijedećih pet do sedam godina zadržati poziciju vodeće gospodarske sile svijeta. 36 posto ih pak smatra da će tu poziciju preuzeti Kina koja je 2010. pretekla Japan i zasjela na drugo mjesto ljestvice svjetskih ekonomija. Ispitanici su naveli i druge kandidate koji bi mogli preuzeti vodeću poziciju, no s minornim postocima (Indija - 3,4 posto, Rusija -2,2, posto, eurozona – 1,9 posto) .

Nadalje, 59 posto Amerikanaca uvjereno je da će SAD i dugoročno zadržati vodeće mjesto, a 28 posto izjavilo je da je Kina već preuzela titulu.

Anketa je provedena slijedom pete godišnjice bankrota banke Lehman Brothers što se smatra početkom svjetske financijske krize. Samo u SAD-u taj je događaj bio prouzročio najveću ekonomsku depresiju od vremena Velike gospodarske krize između dva svjetska rata. Također, nedavno je objavljeno da je Kina zabilježila ekonomski rast od 7,8 posto, što je iznad prognoza analitičara, dok je rast američke ekonomije i dalje jako spor.

Časopis Time i list Wall Street Journal podsjećaju da je BDP SAD-a i dalje skoro dvostruko viši od kineskog, no da anketa pokazuje da, kako ekonomski slabi, može itekako utjecati na percepciju građana.