pametno

Treća sreća: Marijana Puljak u fotofinišu ušla u Sabor

Bionic
Reading

Tek negdje pola sata iza ponoći, kada su iscurili rezultati s većine biračkim mjesta s područja grada Splita, Marijana Puljak ušla je u Sabor. Lista stranke Pametno, koja je na izborima nastupila u koaliciji s Fokusom i Strankom s imenom i prezimenom, osvojila je 10.352 glasova u desetoj izbornoj jedinici, odnosno 5,4 posto, a sama Puljak 3.814 preferencijalnih glasova, odnosno 36,84 posto

'Pozdravljaju vas saborske zastupnice i zastupnik koalicije centra! Hvala vam svima na podršci!', napisala je u gluho doba noći na Facebooku, uz fotografiju s Dalijom Orešković i Dariom Zurovcem. Među čestitarima se javila i majka koja je upitala je li uspjela napisala da je molila za nju.

'Jesam, majko, molitva se isplatila', odgovorila je ova.

Na istoj listi drugi najveći broj glasova ostvario je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, koji se nalazio na posljednjem mjestu, a nakon njega splitski gradski vijećnik Jakov Prkić.

Za Marijanu Puljak ovo je treći pokušaj ulaska u Sabor: na izborima 2015 i 2016. godine stranka Pametno je nastupala samostalno i u desetoj izbornoj jedinici dosegla maksimalnih 3,67 posto glasova, nešto više od osam tisuća. No, iste godine njenom suprugu i sveučilišnom profesoru Ivici Puljku nedostajalo je tek nekoliko stotina glasova za prijeći prag u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici. Tada su ondje izašli u kombinaciji s inicijativom 'Za grad'.

  • +31
Stožer koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Na ovim parlamentarnim izborima donesena je odluka o nastupu zajedno sa strankom Fokus, a potom i Strankom s imenom i prezimenom, iza koje stoji nekadašnji strateg Mosta Ivica Relković. Koalicija je sklopljena u posljednji trenutak i, kako će priznati sam Relković, iz strogo pragmatičnih razloga, kako bi se ostvario cilj ulaska u Sabor i kako glasovi ne bi propali.

Tijekom cijene kampanje Puljak je slušala prigovore o neprincipijelnosti, jer je nekoliko godina ranije s gnušanjem odbila suradnju s Mostom budući da se, po njenom mišljenju, i tada radilo o zadrtim desničarima. Danas se cijela ova koalicija pokušava pozicionirati na strogi centar.

'Ovo je uspjeh naše koalicije, u kojoj je svaka od stranaka uspjela osvojiti po mandat ondje gdje je najjača. Zahvaljujemo svim biračima koji su nam omogućili da postanemo parlamentarna stranka', kazala je Puljak za tportal. Na zamolbu da se pokuša politički pozicionirati, budući da je proteklih godina sama vrludala u definiciji od strogog centra preko 'jedine istinske lijeve stranke' natrag do centra, Puljak kaže:

'Uvijek smo govorili da se po civilizacijskim vrijednostima svih normalnih i razvijenih europskih zemalja, za koje se zalažemo, u Hrvatskoj zapravo na ljevici, no u ekonomskom pogledu definiramo se kao liberalna stranka. Ovo je zaista koalicija političkog centra i vrijeme je da razumni ljudi koji žele govoriti o konkretnim rješenjima napokon dođu do izražaja u Hrvatskoj', kazala nam je Puljak.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal