KOMENTAR IZLAZNIH ANKETA

'Treba vidjeti hoće li se netko iz DP-a preokrenuti. Možda Milanović ima još jedan lukavi plan'

17.04.2024 u 19:47

Bionic
Reading

Rezultatima izlaznih anketa nitko ne može biti potpuno zadovoljan, no najbliže tome su tri 'mlađe' stranke - Domovinski pokret, Možemo i Most - ocjenjuje politički analitičar i komentator tportala Višeslav Raos, uz ogradu da za konkretnija tumačenja ipak treba pričekati službene rezultate izbora

'Ako ovakvi rezultati ostanu do kraja, evidentno će biti vrlo izazovno složiti saborsku većinu i mogli bismo napokon dobiti rješenje predizborne enigme, odnosno najave predsjednika Zorana Milanovića da je spreman surađivati sa strankama široko izvan njegova političkog spektra', kaže Raos.

'Situacija je po izlaznim anketama zapravo izjednačena: HDZ s očekivanih tri zastupnika dijaspore imao bi 61, a SDP i Možemo s manjim strankama, koje su rezolutno odbile suradnju s HDZ-om, zaustavio bi se na 60. Do kraja večeri to bi se ipak moglo promijeniti jer je moguće da HDZ 'podeblja' brojku za dva ili tri mandata, ali moguće je da to učine i koalicija Rijeke pravde i Možemo', oprezan je Raos.

On, hipotetski, predviđa da bi HDZ mogao pristupiti manjim liberalnim strankama i zatražiti njihovu potporu, pogotovo ako se broj mandata ove stranke poveća na 60 i više.

  • +5
Zagreb: Priprema stožera HDZ-a za izlazak izbornih rezultata Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Plenkovićev argument mogao bi biti da traži potporu kako u Vladu ne bi ušli Domovinski pokret i desnica, otprilike jednako onoj situaciji kada su ga u Saboru podržali Radimir Čačić i njegovi Reformisti. Možda će pokušati sklopiti koaliciju sa strankama koje nisu ideološki bliske, ali ipak žele usmjeriti Vladu prema političkom centru jer se groze desnice', objašnjava Raos.

No po izlaznim anketama ni to mu ne bi moglo biti dovoljno ako se rezultati izbora poklope s njima, stoga je idući korak 'izdvajanje' nekih zastupnika desnice, prije svega Domovinskog pokreta.

'Tek treba vidjeti tko su zapravo njihovi ljudi koji ulaze u Sabor i je li netko od njih spreman preokrenuti se', kaže Raos.

  • +29
Atmosfera u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Samo DP, Možemo i Most su ispunili svoje ciljeve

Po njegovom dojmu, usprkos iznenađujuće visokoj izlaznosti, pokazuje se da na ovim izborima nema famoznih 'crnih labuda', koje je HDZ krivio za loš rezultat na europskim izborima, no s druge strane toj stranci ide u prilog činjenica da velik odaziv birača ne znači nužno njen loš rezultat.

'Zapravo zasad nitko nije previše zadovoljan izuzev Domovinskog pokreta, Možemo i Mosta, koji su ispunili svoje ciljeve. Još i prije izbora granica od 60 mandata bez dijaspore za HDZ se pokazala kao ključna i to će tijekom večeri biti njihov cilj, a ukoliko ga postignu, naći će se u poprilično lagodnoj situaciji. Ukoliko se to ipak ne dogodi, reflektori će se usmjeriti na oporbu koja se u kampanji međusobno optuživala oko toga tko će se prikloniti HDZ-u i Plenkoviću. No u obzir svakako treba uzeti Zorana Milanovića i njegovo buduće ponašanje kod dodjeljivanja mandata za sastav Vlade - tko zna, možda on u rukavu ima još jedan lukavi plan', zaključuje Raos.