MILANOVIĆ NA SJEDNICI VLADE

'Treba vidjeti hoće li išta biti od ovršitelja'

29.12.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Ukupno porezno opterećenje neće rasti, istaknuo je na samom početku današnje, ujedno prve sjednice svoje vlade u Banskim dvorima premijer Zoran Milanović

Dok se neslužbeno šuška o povećanju PDV-a na 25 posto kao jednoj od promjena u poreznom sustavu, premijer Milanović nije govorio o detaljima, ali je, kako je kazao, s obzirom na nagađanja našao shodnim ponoviti da ukupno porezno opterećenje neće i ne smije rasti jer bi to bilo neizdrživo, a vodit će se računa o radnicima i socijalno osjetljivima.

Osim toga, Milanović je u kratkom uvodu naglasio da će u svim situacijama, kada to bude moguće, nastojati držati sjednice Vlade, 'kao krunu tjednog rada', otvorenima.

Međutim, i današnja sjednica u Banskim dvorima ima svoj otvoreni i zatvoreni dio - na ovom potonjem Vlada će imenovati zamjenike, dio pomoćnika ministara, kao i vršitelje dužnosti predstojnika Ureda Vlade, a na otvorenom dijelu usvojila je, između ostalog, Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave i Poslovnik Vlade RH.

Ukupan broj dužnosnika bit će za trećinu manji u odnosu na prijašnji zbroj državnih tajnika i ravnatelja uprava, napomenuo je Milanović, kazavši da je riječ o uštedi i racionalizaciji.

'Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave je drugi od pet koraka koje moramo poduzeti vezano za promjene ustrojstva ministarstava', kazao je ministar uprave Arsen Bauk te dodao da će državna uprava u županijama biti sređena posebnom uredbom.

Poslovnikom Vlade RH uređuje se unutarnje ustrojstvo tijela Vlade, ali i način rada i odlučivanja Vlade, te se definiraju vrste akata koje Vlada donosi, kao i stalna radna tijela koja pripremaju sjednice, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica pobrojavši stalna radna tijela Vlade: Odbor za poslove Europske unije, Administrativna komisija, Kadrovska komisija, Komisija za odnose s vjerskim zajednicama te pet koordinacija - za unutarnju i vanjsku politiku, za društvene djelatnosti i ljudska prava, za regionalni razvoj i fondove EU-a te za gospodarstvo

Na dnevnom redu Vlade danas je bilo i Izvješće o pripremama za referendum o pristupanju RH EU, a govoreći o njemu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je da je riječ o 'pripremi za konačnu odluku'. 'Sve što smo radili i u čemu smo sudjelovali u zadnjih 10 godina ide na provjeru hrvatskim građanima', istaknula je i podsjetila da se na stranicama Ministarstva nalazi skraćena verzija, očišćena od dodatnog teksta, o svakom od poglavlja pregovora, tako da se građani mogu upoznati s time što je dogovoreno i kada to stupa na snagu.

Milanović je napomenuo da je to prvi referendum nakon 1991. i drugi u hrvatskoj povijesti te je jako važno da bude pravno čisto organiziran te da volja hrvatskog političkog naroda bude izražena, a svjestan je i toga da nije donesen novi zakon o referendumu.

Vlada je također donijela uredbu o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, pri čemu se najbitnija izmjena, objasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić - reforma rada hitne službe koju je predložio i započeo bivši ministar Darko Milinović - odgađa za pola godine da bi se što kvalitetnije pripremio sustav za novi način rada. Također, zakupci prostora imat će dvije alternative: ili će se vratiti u sustav domova zdravlja ili će prostore zakupiti po tržišnim, a ne kao dosad po povlaštenim cijenama.

Marija Lugarić na Facebooku potvrdila imenovanje

Na svojem Facebook profilu, ali i na Twitteru, Marija Lugarić je izvijestila kako je i službeno imenovana za zamjenicu ministra obrazovanja, znanosti i sporta. 'Puno me posla čeka, ali se i veselim novim izazovima', napisala je Marija Lugarić uz zahvalu svima na podršci. Osim nje, na zatvorenom dijelu prve sjednice Milanovićeve Vlade trebali bi biti imenovani i ostali zamjenici ministara. Vlada je najavila kako će o imenovanjima javnost izvijestiti priopćenjem.

Donesena je odluka o izmjenama Ovršnog zakona čija će primjena početi 1. srpnja 2012, i to da bi se ispunio pravni vakuum, a Milanović je kazao da tu odluku ne treba shvatiti kao lošu poruku te da dužnici moraju shvatiti da se računi moraju platiti, što će svojom praksom pokazati i Vlada. 'Pred očima imamo interes građana pa tek onda manjine koja je poduzimala radnje i pripremala se za profesiju za koju treba vidjeti hoće li biti išta od nje', kazao je Milanović.

'Sustav koji je zadnjih 20 godina baziran gotovo isključivo na zaštiti dužnika, a ne vjerovnika, nije sustav koji ova zemlja može izdržati. Morat ćemo učiniti sve da naše institucije počnu raditi posao, jer bez toga nema rada i odgovornosti niti se taj rad može naplatiti. Možete umrijeti kao gospodarski subjekt. Bez sustava zemlja ne može rasti ni opstati', naglasio je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

Dugovi se moraju vraćati, dug nije šala, kazao je Milanović te građanima i Vladi poželio puno sreće, rada i redovito plaćanje u novoj godini.

Prva sjednica Vlade Zorana Milanovića