JOSIPOVIĆ OBJASNIO ANKETNO PITANJE

Treba li predsjednik predlagati glavnog državnog odvjetnika?

17.01.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Posljednjih dana u dijelu javnost raspravljalo se o anketi objavljenoj prošloga tjedna u Večernjem listu koja je propitivala ovlasti predsjednika Republike. Prema toj anketi, većina je ispitanika za to da se predsjedničke ovlasti povećaju. Dodatan interes javnosti izazvala je spoznaja, objavljena u Novom listu, da je istraživanje naručio Ured predsjednika Republike, zbog čega su se pojavile spekulacije da bi predsjednik Republike želio da mu se povećaju ovlasti

Predstavnici parlamentarnih stranaka izjavili su pak da je njima mnogo bliža varijanta smanjenja predsjedničkih ovlasti. Motive i razloge naručivanja te ankete predsjednik Ivo Josipović pojasnio je upravo za Novi list

'Ukidanje predsjedničkih izbora dalo bi premijerima neograničene ovlasti'

Uvođenje predsjednika koji se bira u parlamentu, pa vjerojatno i lako razrješuje, i koji ne znači ništa u političkom životu značilo bi u našoj političkoj tradiciji uvođenje kriptopredsjedničkog sustava u kojem bi premijer ili premijerka, opet ne govorim o konkretnim osobama, imao neograničenu vlast, bez ikakve, makar i političke kontrole, pri čemu nije izabran neposredno od građana. Osobno, mislim da to ne bi bilo dobro, smatra Josipović.

'Moram prvo kazati zašto je uopće rađeno istraživanje. U nekim krugovima analitičara, a moram reći i u nekim političkim krugovima, počelo se govoriti kako bi bilo dobro da se uvede takozvani čisti parlamentarni sustav. To znači da se predsjednik bira u parlamentu i sasvim sigurno znači smanjenje ovlasti, još veće smanjenje društvene i političke uloge predsjednika. Naglašavam da ne govorim o sebi, govorim o instituciji predsjednika. To je poprimilo poprilične razmjere. Sigurno se anketa ne bi radila da se inicijativa nije zakoturala poput jedne grude koja je vjerojatno planirala biti sve veća i veća. Da je rezultat anketa bio obrnut, ja bih isto rekao 'pa hajdemo promijeniti sustav'. Očito je da građani to ne žele: 94 posto je protivnika izbora predsjednika u Saboru, i to je vrlo uvjerljiva većina. Zato mi je drago da je predsjednik Sabora, gospodin Leko, jasno rekao da se promjene ne planiraju', kazao je Josipović.

Budući da je jedno od anketnih pitanja bilo smatrate li da predsjednik Republike treba imati ovlast predlaganja glavnog državnog odvjetnika, Josipović je objasnio čime je ono bilo motivirano.

'U mnogim državama predsjednik ne imenuje određene dužnosnike, ali ih predlaže u slučajevima kada postoji opasnost blokade izbora ili kada je riječ o funkcijama za koje je vrlo važno da građani vjeruju kako stranačka politika nije bila odlučna za njihov izbor. Evo, mi već dugo ne možemo izabrati suca Ustavnog suda, još traje politička blokada. Dužnost predsjednika kao predlagatelja bila bi da u razgovoru s drugim političkim institucijama i strankama u ime svih predloži rješenje koje će biti općeprihvaćeno i koje neće u javnosti ostavljati dojam osobe koja ovisi o jednoj stranci ili političkoj opciji.

Mi to rješenje imamo kod predsjednika Vrhovnog suda. Ne bira ga predsjednik, predsjednik samo pomaže da se iznjedri kandidat koji uživa opće povjerenje i koji će biti neovisan o stranačkoj politici. Dakle, predsjednik je faciliator, pomaže da se izbjegne blokada kakvu imamo u slučaju izbora suca Ustavnog suda, pomaže parlamentarnim strankama da se dođe do neke vrste konsenzusa, do čega očito ponekad teško dolaze. To nije suštinska promjena, nije nova ovlast u smislu odlučivanja. Sabor i dalje donosi odluku… Anketom nije bila namjera provocirati jačanje ovlasti predsjednika. To je bila poruka onim komentatorima i političarima koji žele mijenjati status i ovlasti predsjednika, poruka da građani u najvećem broju to ne žele', pojasnio je predsjednik u razgovoru za Novi list.