Ukrainian Railways Cargo Poland

Ukrajina osnovala željezničku tvrtku samo za prijevoz tereta u Europi

13.07.2023 u 16:53

Bionic
Reading

Ukrajinska državna željeznica osnovala je novu kompaniju za prijevoz tereta koja će poslovati u Europi kako bi poboljšala trgovinske i logističke veze, rekao je u četvrtak potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov

Željezničke rute prema Zapadu bile su slamka spasa za Ukrajinu i njezino gospodarstvo nakon ulaska ruskih postrojbi na ukrajinski teritorij u veljači 2022. godine, omogućivši milijunima građana da se sklone na sigurno i održavši veze za vanjsku trgovinu i za humanitarnu pomoć.

Nova tvrtka Ukrainian Railways Cargo Poland pružat će usluge prijevoza tereta, koordinirati se s europskim željezničkim tvrtkama, vlasnicima tereta i graničnim prijelazima te kontrolirati ukrajinska željeznička vozila u inozemstvu, objasnio je ukrajinski dužnosnik.

Ukrajini je europski smjer željezničkog prometa danas važan zato što bi trebao omogućiti brzu logistiku i podršku ukrajinskom gospodarstvu , rekao je Kubrakov.

„Stvaranje europskog operatora omogućit će znatno bolje upravljanje prijevozom tereta u smjeru Europe. Istodobno moderniziramo graničnu infrastrukturu, povećavajući njezin kapacitet”, dodao je dužnosnik ukrajinske vlade.

Teškoće na crnomorskim rutama naglasile su potrebu Ukrajine da poboljša prekogranične željezničke veze u ulozi alternative morskim rutama, napominje Reuters.

Ukrajina je većinu izvoza preusmjerila na željeznicu i na ceste, a vlada istodobno surađuje sa susjednom Poljskom na usklađivanju željezničkih kolosijeka u zapadnoj Ukrajini s europskim standardima kako bi se eliminirali zastoji.