PRIJEDLOG KATOLIČKIH I VJERSKIH UDRUGA

Traže dva spolna odgoja u školi, Jovanović kategorički odbio

06.03.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) pozdravila je danas najave ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole, predloživši da se uvedu barem dva programa zdravstvenog odgoja 'kako bi roditelji, u suradnji s djecom, mogli odabrati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom odgojnih vrijednosti i svjetonazorom'

Kao roditelji i predstavnici udruga nećemo se pomiriti s nametanjem programa koji je suprotan našem sustavu vrijednosti, istaknuo je Ladislav Ilčić, predsjednik Grozda na konferenciji za novinare, predstavivši otvoreno pismo ministru Jovanoviću i potpredsjednici vlade, ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić, koje je potpisalo 36 udruga.

Podsjetio je da je Grozdov program zdravstvenog odgoja 2006. izabran na natječaju Ministarstva znanosti te je bio dobro prihvaćen prilikom eksperimentalne provedbe u 14 škola dvije godine kasnije, ocijenivši nepotrebnim da se u vrijeme krize kreće od početka i troši novac za ono što već postoji. Je li to zato što smo mi pobijedili, pa im sada treba drugi rezultat, upitao se.

Izvijestivši da je udruga prije nekoliko dana pozvala ministra Jovanovića da ih uključi u daljnje planiranje uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, Ilčić je ocijenio da će ishod tog projekta biti test za vladu o tome hoće li ona nametati svoj izbor i staviti svoj svjetonazor iznad ustavnog prava roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ili će uvažiti i druge.

Ljudi u Hrvatskoj drukčije odgajaju svoju djecu, većina roditelja, ne samo vjernici, ne žele da im djeca mijenjaju spolne partnere i zato je važno pravo na izbor, ustvrdio je, ne želeći odgovarati na pitanja novinara o spornim dijelovima njihova programa, poput onih o homoseksualcima i masturbaciji.

U otvorenom pismu stoji kako ministarstvo u prošlom sazivu nije bilo doraslo njihovom prijedlogu zbog čega se 'nepotrebno razvila žučna javna rasprava, a u konačnici je sve završilo na štetu djece koja nisu dobila prijeko potreban zdravstveni odgoj'.

'Škola ne može svoj djeci nametnuti jedan, uniformni program zdravstvenog ili spolnog odgoja jer bi to značilo negiranje pluralnosti i prava velikog broja roditelja te povratak u neka, nadamo se, prošla vremena u kojima se samo jedan svjetonazor, 'znanstveni marksizam', tretirao kao jedina znanstveno validna, vrijednosno neutralna i objektivna znanstvena paradigma', ističe se u pismu.

Željka Markić, iz udruge Obiteljsko obogaćivanje, smatra da djecu treba zaštititi od nemogućnosti izbora, a roditelji bi s tim ciljem svoja prava mogli tražiti i na ulici. U spolnom odgoju djeci se pristupa tehnicistički, kao grupi hormona kojoj treba dati tehnička znanja, rekla je Markić, dodavši da su za njih djeca najveće blago, a roditelji im trebaju pomoći da odrastu u slobodne ljude, što ne mogu bez mogućnosti izbora i pristupa informacijama vezanima uz određene vrijednosti.

Udruga Grozd osnovana je 2006. s ciljem unaprjeđivanja kvalitete odgoja djece i poboljšanja položaja obitelji u društvu, a danas ima više od 40 tisuća članova.

Jovanović o Grozdovom prijedlogu