NEŽELJENI VARAŽDINSKI OTPAD

Traktorima blokirano odlagalište s kojeg istječe - staro mlijeko!

22.10.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Mlijeko je poteklo cestom u Varaždinu, ali ne iz stočarskih spremnika, nego s odlagališta u varaždinskom Brezju. Tu su se okupili građani koji su traktorima blokirali rad uređaja za omatanje otpada u bale upozoravajući da se tu ne odlaže samo komunalni, nego i industrijski otpad

'Ovdje se, kao što se jasno vidi, balira sve i svašta, od kartona i starih mliječnih proizvoda pa do biljnog i drugog otpada. Toliko o selekciji otpada u Varaždinu i tvrdnjama da se radi samo o miješanom otpadu iz domaćinstva koji je prethodno prošao primarnu selekciju', veli Nino Lučić (VAGA), varaždinski gradski vijećnik koji se jedini odazvao pozivu prosvjednika.

Naglašavajući da ga žalosti što je jedini od vijećnika došao na odlagalište u Brezju, Lučić se osvrnuo na nedolazak inspekcije na teren.

'Inspekciju zaštite okoliša, koja je već tri puta odgađala zabranu odlaganja otpada u Brezju, pozvali smo da vidi što se ovdje zapravo radi, ali je nema. Uvjeren sam da nakon izlaska ne bi mogli objasniti zašto stalno odlažu izvršenje svoje zabrane, odnosno ništa suvislo ne bi mogli reći o nekompetentnoj i prijevarnoj gradskoj politici kada je u pitanju postupanje s otpadom', ustvrdio je Lučić koji smatra da su prosvjedi posljedica nerješavanja problema na primjereni način.

Iz Grada Varaždina, međutim, poručuju da su raspisali više natječaja za koncesije radi zbrinjavanja otpada od kojih su neki pri završetku jer se o budućim koncesionarima još treba samo izjasniti Gradsko vijeće, što bi moglo biti već u srijedu. Naime, nakon prošlotjednog otvaranja ponuda, utvrđeno je da je zajednica ponuditelja tvrtki Babić i T7 VIS dala najpovoljniju ponudu za tekući otpad s područja Varaždina, dok je varaždinski Univerzal dao najpovoljniju ponudu za odlaganje otpada iz općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica. Prihvate li ove ponude gradski vijećnici, baliranje i odlaganje otpada u Brezju konačno bi moglo stati nakon sedam godina.

To, međutim, ne zadovoljava članove VAGA-e koja je pozvala da se provjeri sva dokumentacija koja omogućava obradu otpada u Brezju, točnije neposredno uz Zagrebačku ulicu.

'Nije rješenje ako otpad s ovih livada samo premjestimo na drugu livadu ili sličan prostor. To je samo multipliciranje problema. Rješenja ima, ali trebalo bi konačno poslušati struku na dobrobit građana i svih onih na koje se politika zna pozivati', upozorava Lučić.