SELJAČKA BUNA U FRANCUSKOJ

Traktori blokiraju Pariz!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2010 16:41
  • Objavljeno 27.04.2010 u 16:41
traktori pariz seljaci prosvjed

traktori pariz seljaci prosvjed

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nekoliko tisuća francuskih poljoprivrednika, proizvođača žitarica, uputilo se u utorak traktorima prema Parizu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog smanjenja tržišne cijene svojih proizvoda

Oko 1.300 traktora znatno je usporilo promet na nekoliko autocesta koje vode prema glavnom francuskom gradu. Proizvođači žitarica stižu u prijestolnicu iz plodnih poljoprivrednih područja pariške regije. Ondje će se pridružiti drugim poljoprivrednicima, a organizatori ih očekuju oko 10.000, te će svi zajedno proći središtem Pariza.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Očajni su i francuski seljaci

Poljoprivrednici tvrde da smanjenje tržišnih cijena žitarica ozbiljno prijeti njihovu opstanku. Prema izvješću francuskog ministarstva poljoprivrede, prihod francuskih poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom žitarica pao je za više od 50 posto tijekom 2009.

Smanjenje cijena u segmentu proizvodnje žitarica slično je onomu koje se dogodilo proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su također prosvjedovali u zadnjih nekoliko mjeseci.

Zbog smanjenja cijena francuski poljoprivrednici traže poduzimanje hitnih mjera, poput pomoći u izvozu. Predsjednik Poljoprivredne komore Ile-de-France Christophe Hillairet smatra da će, ako se ništa na poduzme, 'trećina sektora velikih poljoprivrednih kultura 2011. jednostavno nestati'. Prosvjednici od vlasti očekuju da se u Bruxellesu zauzmu za PAC.

Traktori osvojili centar Pariza

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!